Verheijen: Moguće povećanje samo minimalnih zarada

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Verheijen: Moguće povećanje samo minimalnih zarada

  Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Tony Verheijen izjavio je danas da bi ta institucija mogla da odobri selektivno povećanje plata u javnom sektoru, što bi značilo povećanje samo minimalnih zarada naredne godine.

  "Ako mora da dođe do povećanja plata 2016. godine, to bi trebalo da bude kao podrška procesu reformi. To znači da bi oni koji zarađuju manje od referentne plate mogli da dobiju povećanje plata, ali opšte povećanje bi samo povećalo anomalije koje postoje", rekao je Verheijen za Radio-televiziju Srbije.

  On je naglasio da država mora da reformiše sistem plata i da ga pojednostavi da bude predvidiv, kako bi mogla u svakom trenutku da predvidi bužet za plate.

  Prema njegovim rečima, Srbija ima duplo više zaposlenih na menažerskim funkcijama nego druge evropske zemlje.

  "Obično je to proporcija jedan prema osam, između menadžera i radnika, a u Srbiji je jedan prema četiri, dakle previše rukovodilaca i pratećih funkcija, a premalo zaposlenih u sektoru usluga", kazao je Verheijen.

  On naveo i da menažeri kompanija koje su u restrukturiranju blokiraju taj proces, zbog čega se restrukturianje, ali i privatizacija sporije odvijaju.

  "Menadžement jeste problem, ne radi se samo o tome da blokiraju reforme, već prisustvo menadžmenta koje investitori vide kao nekompetentne i nedovljno transparente, to blokira investirore da se zainteresuju za Srbiju", rekao je šef Kancelarije Svetske banke.

  Upitan kako gleda na otpuštanje viška zaposlenih, Verheijen je naglasio da se uštede ne moraju praviti samo u smanjenju broja zaposlenih, već i reformom sektora usluga i robe.

  Foto: Medija centar Beograd

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE