Peti mandat: Vođa kojeg brine podrška manja od 80 odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Peti mandat: Vođa kojeg brine podrška manja od 80 odsto

  Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je peti mandat na jučerašnjim predsedničkim izborima. On je osvojio 83,49 odsto glasova, iako je ranije izjavio da bi rezultat mnogo ispod 80 odsto glasova bio znak da mu podrška slabi.

  Autoritarni vođa nije imao ozbiljnog rivala na ovim izborima koje opozicija bojkotuje. Čak i pre nego što su juče otvorena birališta Centralna izborna komisija objavila je da je 36 odsto od sedam miliona registrovanih birača glasalo tokom pet dana ranog glasanja. Odziv na predsedničkim izborima u Belorusiju bio je 86,75 odsto, saopšteno je danas.

  Juče je do 16.00 časova po lokalnom vremenu (15.00 časova po centralnoevropskom vu) izašlo skoro 75 odsto glasača, prema navodima komisije iako su, kako navodi agencija AP, mnoga birališta u glavnom gradu i okružnim selima bila skoro prazna.

  Opozicioni lideri osudili su rano glasanje kao idealni instrument za lažiranje rezultata a međunarodni posmatrači su takođe izrazili zabrinutost. Lukašenko je rekao da bi bio loš znak kada bi dobio manje glasova nego na poslednjim izborma 2010. kada je osvojio 79,65 odsto glasova.

  "To bi značilo da se ljudi odvajaju i nezadovoljni su sa mojom politikom", rekao je Lukašenko posle glasanja u Minsku, glavnom gradu Belorusije. "Zato je za mene vrlo važno ako Lukašenko pobedi, da ja zadržim ono što je bilo na prošlim izborima", dodao je on.

  Lukašenko (61) pojavio se na glasačkom mestu sa svojim 11-ogodišnjim sinom Nikolajem, koji je bio obučen u isto odelo i kravatu kao njegov otac. Nezavisni institut za socijalno ekonomska i politička istraživanja procenio je u septembru da Lukašenko ima podršku od 46 odsto, dok je zvanični državni institut sociologije procenio njegovu podršku na 76 odsto. Lukašenko ima tri protivnika na ovim izborima, lidere dve provladine partije Sergeja Gajdukeviča i Nikolaja Ulakoviča i malo poznatu opozicionu aktivistkinju Tatjanu Korotkevič. Istaknutim opozicionim ličnostima ili je zabranjeno da učestvuju ili su sami odlučili da neće da učestvuju jer smatraju da su izbori farsa. Tokom svoje 21-ogodišnje vlasti Lukašenko je suzbijao neistomišljenike i gajio imidž jakog lidera koji je sposoban da garantuje red i stabilnost u zemlji.

  Lukašenko je dozvolio opozicionim kandidatima da učestvuju na prethodnim predsedničkim izborima mada ni jedne izbore zapad nije ocenio kao slobodne i fer.

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE