500 evra za posao u Yuri?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  500 evra za posao u Yuri?

  U Leskovcu se sve glasnije "šapuće" o korupciji prilikom zapošljavanja u južnokorejskoj kompaniji Yura, koja proizvodi kablovi za auto-industriju.

  Pojedini radnici su navodno morali da plate više stotina evra da bi dobili posao, a spekuliše se da je u to umešana jedna osoba iz menadžmenta, dok je druga na odgovornoj poziciji u leskovačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

  Lavinu informacija pokrenula je navodna anonimna krivična prijava kojom se dvoje ljudi sumnjiči za korupciju. Nezvanično saznajemo da je policija počela proveru tih navoda, pišu Večernje novosti.

  "Pored pisanih prijava policija je dužna da proveri i sva druga saznanja", kazao je Boban Zdravković, portparol Policijske uprave u Leskovcu.

  Radnici Yure tvrde da se zaposleni danima pozivaju da pišu izjave o tome. "Šefovi nas mole da napišemo izjavu i uveravaju nas da niko neće biti otpušten zbog davanja mita, ali da će svi koji prećute da su to učinili ostati bez posla", priča jedan od radnika.

  Većina zaposlenih u Yuri ističe da su do posla došli legalno, ali svi tvrde da poznaju bar jednu osobu koja nije bila te sreće. Spekuliše se da su kandidati po nekoliko stotina evra davali osobi iz Yure, tako što su na nju bili upućeni iz filijale NSZ.

  Tome u prilog idu i nezvanične informacije da je u kadrovskoj službi Yure bilo otkaza. Sa nadležnima u ovoj kompaniji reporteri Novosti nisu uspeli da stupe u kontakt.

  "Niko iz NSZ nije umešan u tu aferu. Naša uloga se svodi samo na posredovanje i upućivanje nezaposlenih na razgovor, a odluku o zapošljavanju donosi isključivo njihov menadžment, rekao je direktor Filijale NSZ u Leskovcu Dejan Stanković.

  Gradonačelnik Goran Cvetanović (SNS) je novinarima ukazao da niko ne može da se zaposli u Yuri ukoliko ga nema na spisku NSZ i po njemu je to bitan element koji bi javnost trebalo da zna.

  Yura je svoju fabriku u Leskovcu otvorila 2010. i prema poslednjim podacima trenutno zapošljava oko 1.900 radnika. Nedavno je gradonačelnik Cvetanović najavio da ova kompanija namerava da gradi još jednu fabriku u kojoj će, u naredne tri godine, zaposlenje dobiti 3.000 Leskovčana.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE