Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako da za minut prepoznate da li neko laže

    Deca najbolje prepoznaju emocionalnu neiskrenost. Ona nemaju dovoljno iskustva i znanja da detektuju verbalnu laž. Kako kažu psiholozi, kada neko laže najbolje osećamo – stomakom. Razmislite samo kako se osećate dok neko govori sa vama? To osećanje će vam pomoći da uočite, između ostalog, da li vas neko laže.

    Volite seriju „Lie to me“ gde tim detektiva istražuje da li neko govori istinu na osnovu neverbalnih gestova? I vi možete da postanete stručnjaci i da za kratko vreme "provalite" da li neko laže. Pratite svoje instinkte, ali i sledeće znakove:

    Da li lice odaje?
    Crvenilo na obrazima, duboko disanje, raširene nozdrve, grickanje usana, ubrzano treptanje koje ukazuje da mozak radi malo brže… Ovo mogu biti jasno uočljivi pokazatelji da neko laže, a ono što je bitno osoba ne može da ih kontroliše.

    Promena u visini tona glasa, puno zamuckivanja i poštapalica (mmm, paa, ovaj itd.) ili nakašljavanje, može značiti da osoba laže.

    Da li se neverbalni i verbalni govor podudaraju?
    Najčešće oni koji lažu kriju svoje ekstremitete. Ruke stavljaju iza leđa jer se uzvrpolje i tako se odaju.
    Najpoznatiji primer jeste kada je Bill Clinton dodirivao svoj nos kada je negirao aferu sa Monicom Lewinsky – što je uzet kao još jedan dokaz da laže.

    Kako se osoba smeje?
    Osmeh ponekad može da zamaskira šta osoba zaista oseća. Obratite pažnju kako se osoba smeje i možda ćete uočiti da ona ili on pokušava da sakrije strah, ljutnju ili odvratnost prema nečemu. Nervozni osmeh nešto prikriva. Iskreni osmeh uključuje i oči i usne. Ne kaže se bez razloga da se iskreno smejemo očima.

    Osoba koja laže često će pokušati da promeni temu. Ako neko laže i vi promenite temu, velike su šanse da će ta osoba samo nastaviti razgovor na novu temu. Osoba koja govori istinu, međutim, verovatno će se zapitati zašto ste promenili temu i želeće da se vrati na prethodnu temu.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE