Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Još samo da počnemo (opet) da dižemo kredite

    Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da će 2015. biti godina u kojoj će se rešavati problem nenaplativih kredita i da neće biti preduzeta nijedna ishitrena mera.

    Vlada Srbije je, po dogovoru s Međunarodnim monetarnim fondom, u avgustu usvojila Strategiju za rešavanje problematičnih kredita, koji iznose oko 3,7 milijardi evra i imaju udeo od 23 odsto u ukupnim kreditima.

    Guvernerka je podsetila da je NBS jedan od učesnika u postupku reševanja problematičnih kredita i da se razmatra najbolji način ustupanje takvih pozajmica privrede i građana privatnim investitorima.

    Ustupanje problematičnih kredita pravnih lica je omogućeno od 2012. godine, a NBS preispituje da li bi to bilo dobro rešenje i za kredite stanovništva. Prema njenim rečima, postoji interesovanje investitora za otkup nenaplativih pozajmica i NBS radi analizu kako bi se to odrazilo na ukupni dug u Srbiji i BDP.

    Tabakovićeva je, predstavljajući članovima Odbora za finansije izveštaje o monetarnoj politici NBS u 2014. i 2015. i o stabilnosti finansijskog sistema, kazala da centralna banka uspešno ispunjava ciljeve, održavajući stabilnost kursa i inflaciju na niskom nivou.

    Kako je istakla, jedino čime NBS nija zadovoljna je što nema kreditnog rasta, ali da se očekuje da će, usled snižavanja referentne kamatne stope, koja sada iznosi pet odsto, doći do pada kamata na kredite i veće tražnje za bankarskim pozajmicama.

    "Niže kamate na kredite se osećaju, ali nedovoljno", rekla je Jorgovanka Tabaković i navela da su u 2014. godišnje kamate na dinarske kredite bile 22 odsto, a da su sada 15 odsto.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE