Trudnoća direktorke Yahoo-a izazvala debatu o porodiljskom bolovanju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Trudnoća direktorke Yahoo-a izazvala debatu o porodiljskom bolovanju

  Rukovodilac Yahoo-a, Marissa Mayer, objavila je da očekuje bliznakinje u decembru. Bila je trudna sa prvim detetom dok je uveliko radila, a na posao se vratila nakon dve nedelje od porođaja. Marissa ima iste planove i ovog puta.

  S obzirom da je moja trudnoća zdrava i bez komplikacija, i s obzirom da je ovo jedinstveno vreme transformacije Yahoo-a, planiram isti pristup trudnoći i porođaju kao sa mojim sinom pre tri godine, uzimajući ograničeno vreme bolovanja i rada kad god mogu.”, napisala je Mayer.

  Tokom prve trudnoće radila je i od kuće kao i iz bolničkog kreveta, a na posao se vratila ubrzo nakon porođaja. Mediji pišu da je dete bilo odmah u sobi do njene kancelarije, sa dadiljama i medicinskim sestrama. Marissa Mayer je oštro kritikovana u javnosti, i tada, a i sada. Neki su rekli da daje loš primer majkama koje mogu biti pod pritiskom da na poslu moraju da budu 24 sata dnevno, 7 dana nedeljno.

  Postoji i drugi problem, a to je da se mnoge žene ubrzo nakon porođaja vraćaju na posao jer produženo odsustvo ne mogu finansijski da priušte.

  Međutim, kompanija Yahoo ustvari nudi velikodušno bolovanje, od kada je Mayer povećala plaćeno porodiljsko odsustvo očeva na osam nedelja, a za majke 16 nedelja, što je više od prosečne norme u SAD. Ali, Marissa oseća da ne može da bude odsutna ni dva meseca a kamoli četiri, dok je kompanija kojom upravlja u stalnom kretanju i promenama.

  Za mnoge, podizanje deteta privatna je stvar, ali Mayer je trenutno najistaknutiji ženski rukovodilac u SAD, a njeni izbori i odluke se svakodnevno i pažljivo nadgledaju.

  Objava i dalje izaziva debate, od onih koji kažu da je to Marissin lični izbor i da pokazuje posvećenost poslu, do onih koji smatraju da daje primer koji izjednačava odsustvo roditelja sa posla sa manjkom posvećenosti. Na taj način se doprinosi sredini u kojoj se ljudi obeshrabruju da odsustvuju sa posla zbog dece kada je to potrebno.

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE