Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji bi ostala samo trećina

    U potrazi za boljim poslom i životnim standardom, čak dve trećine građana Srbije bi bilo spremno da napusti zemlju, a većina njih bi najradije otišla u Nemačku, pokazalo je najnovije istraživanje.

    U nedavno sprovedenoj svetskoj anketi o spremnosti na odlazak u inostranstvo u potrazi za boljim poslom, koju je sprovela globalna mreža najposećenijih sajtova za zapošljavanje, The Network, čiji je član i sajt Poslovi.infostud.com, među anketiranima iz 189 zemalja našlo se i 1.200 ljudi iz Srbije.

    U inostranstvo želi da ode oko dve trećine ispitanika iz Srbije, svega 8 odsto bi ostalo, dok je neodlučnih oko 16 odsto. Nešto manje od desetine je navelo da već živi u inostranstvu.

    Najčešći razlozi zbog kojih bi se naši građani selili su bolji životni standard, ekonomska nesigurnost u matičnoj zemlji, veća zarada u inostranstvu, šanse za razvoj karijere i atraktivni poslovni ugovor.

    Kada su u pitanju najpoželjnije zemlje, više od dve trećine Srba izdvaja Nemačku. Na drugom i trećem mestu se nalaze Švajcarska i Austrija.

    Iako neki smatraju da su skandinavske zemlje ubedljivo najpogodnije za život i rad, ispitanici su Norvešku "smestili" na četvrto mesto, dok peto mesto drži Švedska. Slede Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada, a Sjedinjene Američke Države, koje često važe za obećanu zemlju, zauzimaju tek osmo mesto na ovoj listi.

    Premda se očekuje da se za odlazak najviše zanimaju nezaposleni, rezultati prikazuju drugačiju sliku. Čak polovina ispitanika koji bi da odu "preko grane", već je zaposlena, a nezaposlenih je gotovo 40 odsto, dok ostale manje skupine sa nekoliko procenata čine samostalni privatnici, studenti, stažisti i penzioneri.

    Kada je u pitanju radno iskustvo, među ispitanicima koji bi napustili Srbiju, najviše je onih koji obavljaju neku vrstu menadžerskog posla, njih čak 40 odsto, dok su oko dve trećine radnici.

    Potragu za inostranim angažmanom 86 odsto ispitanika traže preko sajtova za zapošljavanje, dok se sajtovi kompanija se nalaze na drugom mestu, a tek na trećem mestu je mreža ličnih kontakata.

    Među onima koji bi se selili u inostranstvo zbog posla, tek svaki peti kaže da je aplicirao na konkretan konkurs za posao. Oko 3 odsto anketiranih je obavilo razgovor za posao, a isti procenat je onih koji su potpisali ugovor.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE