Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF na licu mesta razmatra povećanje plata i penzija

    Misija Međunarodnog monetarnog fonda ponovo je u Beogradu gde je počela drugu reviziju trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom, a glavne teme su stanje državnih finansija i mogućnost povećanja plata i penzija.

    Ni najveći skeptici ne sumnjaju da će Vlada dobiti pozitivnu ocenu na ovom drugom merenju prolaznog vremena u trogodišnjem maratonu koji trči sa MMF, a cilj je zdravija srpska ekonomija.

    Gotovo da nema nijedne krupnije stavke iz dogovora čija realizacija nije započeta mada ima nekih odlaganja, ali "kec u rukavu" Vlade je stanje u državnoj kasi, koje je bolje nego što je iko očekivao, javlja RTS.

    Prihodi su povećani, troškovi smanjeni, pa će verovatno do kraja godine minus, odnosno deficit biti gotovo upola manji od očekivanog. Na nivou republike biće oko 100 milijardi ili čak i manji, a na nivou opšte države, dakle kad se uključe svi nivoi vlasti očekuje se da bude 120 milijardi dinara, a računalo se sa 230 milijardi.

    >>>>U ime ljubavi prema javnim finansijama

    Brojke su više nego dobre i zato se očekuje da MMF prihvati Vladin predlog da povećaju sve plate i penzije. Ako se dogovore, povećanje će biti veće za plate nego za penzije, ali u oba slučaja za samo nekoliko procenata, jer kako reče premijer, ne želi da time ugrozi finansijsku stabilnost.

    Za pristanak MMF presudna će biti njihova procena da li su ovogodišnji rezultati u budžetu održivi, što znači da li će se ponoviti i u 2016. i u 2017. godini. Od MMF Vlada očekuje i da promeni procenu ovogodišnjeg rasta srpske ekonomije sa nule na pola procenta u odnosu na prošlu godinu.

    O svemu ovome razgovaraće se narednih 10 dana, kao i obično, iza zatvorenih vrata. Počelo je danas razgovorima stručnjaka, sutra se s predstavnicima Misije sastaju ministri.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE