Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od EU 3,2 miliona evra za migrante

    Evropska unija će Srbiji za prihvat migranata uputiti 3,2 miliona evra, a već je učinila prvi korak tako što je izdvojila 150.000 evra za nabavku vode, hrane, higijenskih i medicinskih sredstava.

    Evropska unija će u narednih šest meseci do godinu dana pružiti više pomoći Srbiji za prihvat migranata i zato će uputiti 3,2 miliona evra, rekao je zamenik šefa Delegacije EU u Beogradu Oskar Benedikt.

    Osim toga, odluceno je da se uputi pomoć lokalnim samoupravama u iznosu od oko 70.000 evra, koji će biti upotrebljeni isključivo za održavanje higijene u prihvatnim centrima u tim opštinama, rekao je Benedikt nakon obilaska Prihvatnog centra za migrante u Preševu.

    Takođe, prema njegovim rečima, EU sprema i projekat vredan osam miliona evra koji će biti namenjen Srbiji i Makedoniji u vezi sa migrantima.

    On je napomenuo da problem sa migrantima nije samo srpski, već da i te kako pogađa EU i naveo je da je prošlog meseca na granicama EU bilo 167.000 migranata. On je naglasio i da se u Nemačkoj očekuje da broj migranata dostigne 750.000.

    "Samo prošle sedmice 21.000 migranata prošla je kroz Srbiju, što pokazuje da se broj ljudi koji dolaze iz ratom zahvaćenih područja povećava", rekao je Benedikt.

    Benedikt je rekao da je EU je zahvalna srpskim vlastima i lokalnim samoupravama zbog načina na koji se ophode sa migranitima, iako je naglasio da je svestan da niko od njih ne želi da ostane u Srbiji.

    Benedikt je napomenuo da izgradnja velikog prihvatnog centra u Srbiji i dodeljivanje migrantima statusa izbeglica, sa kojima bi mogli lakše da se kreću u Evropi, nikada nije bilo na dnevnom redu EU.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE