Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vulin će ovo ponavljati dok ne prihvatite kao tačno

  Nezaposlenost u Srbiji opada i u odnosu na prošli mesec nezaposlenih je 6.900 manje, što predstavlja smanjenje od 0,93 odsto, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

  On je, otvarajući Sajam zapošljavanja u Požarevcu, naglasio da nisu u pitanju sezonski poslovi, kojih je bilo i prošle godine, a da smanjenje nezaposlenosti u odnosu na isti mesec prošle godine iznosi 3,97 odsto.

  Vulin je istakao da, prema evidenciji njegovog ministarstva i prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), broj novozaposlenih od januara do današnjeg dana je 139.402 osoba.

  "Ova statistika proizašla je iz prijava na obavezni registar socijalnog osiguranja. Od januara do danas, 139.402 nova imena i prezimena počela su da uplaćuju svoje doprinose. U odnosu na prošlu godinu, to je povećanje od 14,5 odsto, kada ih je bilo nešto više od 121.000", istakao je ministar rada.

  On je dodao da su to imena i prezimena ljudi koji uplaćuju doprinose na obavezno socijalno osiguranje, kao i da te 139.402 porodice mogu da kažu da im se život u ovih sedam meseci promenio na bolje.

  Vulin je istakao da postoji mera koju NSZ inače radi, ali sada hoće da je podigne na viši nivo i učini je obaveznom, a to je da je radnik NSZ obavezan da u svakom preduzeću u kome je odobren socijalni program, isplaćene otpremnine za makar jednog radnika, da dođe u to preduzeće i da radnicima predoči šta mogu da rade sa svojom otpremninom.

  "Radnik NSZ treba da im pomogne oko kvalifikacije, dokvalifikacije, oko pronalaženja možda nekog novog posla, pomaganje oko vođenja evidencije… i da taj novac, koji su dobili kao otpremninu, ne bude samo izvesna suma novca sa kojom neće znati šta da rade, već da bude suma novca koja može da bude nova šansa", naglasio je Vulin.

  On je dodao da radnici NSZ imaju obavezu da se obrate ljudima koji su dobili socijalni program i da ta suma novca, otpremnina, kako je rekao, možda, uz neki kredit za samozapošljavanje može da bude i mnogo veća i mnogo uspešnija.

  Ministar rada je rekao i da je suština rada Nacionalne službe za zapošljavanje, ministarstva rada i vlade jeste u zapošljavanju ljudi, te da, u onoj meri u kojoj se budu zapošljavali novi ljudi, u toj meri će biti uspešni kao ministarstvo, kao vlada, i kao društvo.

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE