Samo 0,3 odsto `organskih` njiva

Organskom poljoprivredom u Srbiji se, prema evidenciji Ministarstva poljoprivrede, bave 293 proizvođača, koji obrađuju oko 0,3 odsto ukupno obradivih površina, odnosno oko 10.000 hektara, što je malo u odnosu na evropski prosek.

Da bi se ušlo u proizvodnju organske hrane potrebno je zdravo zemljište, voda u klasi one za piće i određena udaljenost od aerozagađivača. Od sklapanja ugovora sa kontrolnom organizacijom, preko perioda konverzije, do statusa organskog proizvođača, prođu tri godine. Godišnja ulaganja su oko deset hiljada evra.

"U startu je ova proizvodnja u odnosu na tradicionalnu izjednačena, kasnije, ulaganja su tri do četiri puta veća, utrošak radne snage je veći, kod konvencionalne proizvodnje je više herbicida, oni koriste hibride, a mi domaće sorte koje manje rađaju", kaže vlasnik organske farme Miodrag Radivojević.

Da bi se on dobio na ispravan način mora da se vodi računa o plodoredu, odnosno koja se biljka uzgaja pored koje. Ali, to je samo deo sistema koji mora da bude zatvoren.

"Gajimo žitarice koje su organske sertifikovane, autohtone, koristimo ih za ishranu živine, od živine dobijamo jaja i meso, od stoke ostaje stajnjak koji je neophodan da se prihrani zemljište", kaže Radivojević.

"Nama je potrebna pomoć u repromaterijalu i subvencije u proizvodnim kapacitetima, prerađivačke kapacitete nemamo. Može da se zaradi da jedna porodica živi normalno gde su proihodi oko 50 do 100 hiljada mesečno", kaže Dragica Ostojić.

U Evropskoj uniji površina pod organskom proizvodnjom povećava se svake godine za pola miliona hektara. Trenutno je na oko 186.000 farmi. Cilj je da do 2020. godine 20 odsto poljoprivrednih površina bude pod organskom proizvodnjom.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE