Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pogoršane prognoze za Hrvatsku, Poljsku i Tursku

    Ekonomska očekivanja u narednih pola godine za region srednje i istočne Evrope poboljšana su u avgustu, pokazalo je istraživanje nemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Bank.

    Hrvatska je uz Poljsku i Tursku činila grupu zemalja koje su u avgustu beležile pogoršanje ekonomskih očekivanja. Pritom se indeks koji meri očekivanja za tursku i poljsku privredu strmoglavio za 18,7, odnosno 10,3 boda.

    Indeks koji meri očekivanja stručnjaka na finansijskim tržištima za hrvatsku ekonomiju u idućih šest meseci spustio se u avgustu za 7,1 bod u odnosu na prethodni mesec, skliznuvši na 36,3 boda. Njegov je pad ipak upola blaži nego u prethodnom mesecu kada je potonuo 14,9 bodova.

    Istraživanje obuhvata još i Češku, Mađarsku, Rumuniju i Slovačku koje su redom beležile poboljšana očekivanja u idućih pola godine. Izrazitije poboljšanje zabeležile su Rumunija i Slovačka, čiji su indeksi porasli za 18, odnosno 15,4 boda.

    Indeks očekivanja za region srednje i istočne Evrope u celini je porastao za blagih 3,5 bodova, na 19 bodova.

    U avgust je blago pogoršana i ocena aktuelnog stanja u hrvatskoj privredi, nakon blagog poboljšanja u prethodnom mesecu. Tako je indeks koji meri ocene stručnjaka o aktuelnom stanju u Hrvatskoj pao za 1,7 bodova u odnosu na jul, na minus 50 bodova. Negativna vrednost pokazuje da uverljivo prevladavaju negativne ocene.

    Neznatno je slabiju ocenu u odnosu na jul dobila Poljska, čiji je indeks pao za 0,9 bodova, a najviše je poboljšana ocena aktuelnog stanja u češkoj privredi, uz skok odgovarajućeg indeksa za 16,4 boda, te u Mađarskoj, čiji je indeks skočio za 14,9 bodova.

    Indeks koji iskazuje ocenu aktualnog stanja u srednjoj i istočnoj Evropi u celini je pao za 20,1 bod, na minus 4,7 bodova, što znači da su prevladale negativne ocene.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE