Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatskoj potrebno 2.000 IT stručnjaka

  Iako Hrvatska godišnje zaposli oko 2.000 stručnjaka u oblasti informacionih tehnologija, taj sektor i dalje vapi za radnom snagom, dok programeri radije odlaze u razvijeniji deo Evropske unije kojoj "fali" oko 800 hiljada IT stručnjaka.

  Udruženje hrvatskih izvoznika softvera upozorava već dugo na problem nedostatka kadra. Lani je u njihovoj industriji broj zaposlenih porastao za 2.000, s fakulteta koji obrazuje takav kadar ih je izašlo oko 1.000, a od toga njih petina ode iz zemlje, uglavnom u Nemačku i Irsku.

  Predsednik Udruženja Tomislav Pokrajčić kaže da je lani rast broja zaposlenih u softverskoj industriji bio na godišnjem nivou 16,5 odsto, a isti očekuju u 2015, odnosno otvaranje najmanje 2.000 novih radnih mesta. Ipak, godišnje firme mogu da  računaju na tek 1.000 diplomaca.

  "Osim problema s brojem potencijalnih zaposlenh na tržištu, firme se bore i sa zadržavanjem najkvalitetnijih radnika. Visoka opterećenja na plate smanjuju konkurentnost i najčešće im ne mogu ponuditi uslove kakve softverski stručnjaci mogu imati preko."

  Uzimajući u obzir otvorenost granica za migraciju radne snage, kao i činjenicu da se na nivou EU procenjuje manjak od oko 800.000 IT stručnjaka, domaćim firmama će biti sve teže da grade i zadržavaju konkurentnost, kaže Pokrajčić.

  Zato se i nada da će država preduzeti neke mere, to više što je softverska industrija u Industrijskoj strategiji Hrvatske prepoznata kao jedan od pokretača privrede.

  Ivo Lukač iz firme Netgen smatra da bi idealno rešenje za smanjenje odliva bio razvoj domaćih firmi koje deluju na globalnom tržištu. Što se tiče obrazovanog sistema, smatra da je kvalitet malo pao zbog loše uvedene "bolonje".

  "Škole i fakulteti se ne prilagođavaju situaciji, ne osvežavaju svoj kurikulum dovoljno brzo. Na nekim fakultetima se ne sme zapošljavati nastavni kadar pa se treba zapitati može li se uopšte povećati kapacitet tih ustanova, preko potreban tržištu", kaže Lukač. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE