Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kad guvernerka `podvuče crtu`

    Za tri godine inflacija je svedena sa 12,2 na oko dva procenta, a dinar je od avgusta 2012. do danas izgubio 1,6 odsto vrednosti u odnosu na evro, kaže je za Politiku guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

    "Zatekla sam inflaciju od 12,2 odsto. Danas je ispod dva procenta. Tačnije, 1,9 odsto. Za neke je niska, jer ukazuje na slabu tražnju, ali po mom mišljenju ukazuje na drugu stabilnost i predvidivost", istakla je Tabaković.

    "Da svi koji rade, posluju, planiraju znaju s čim mogu da računaju na godinu-dve, pa i duže", objasnila je Tabaković, koja smatra da se u tome ogleda kredibilitet monetarne politike.

    Suština je u poverenju prema potezima i namerima centralne banke, rekla Tabaković i naglasila da je, posle tri godine mandata, vreme za podvlačenje crte i svođenje prvih bilansa.

    Ne da bi se hvalila ili kudila kao guverner, već da se naprosto vidi šta je NBS kao institucija uradila od onoga što joj je u opisu posla, a to je, pre svega, vođenje računa o stabilnosti cena i zdravlju nacionalne valute, rekla je Tabaković.

    Trudili smo se da po svaku cenu izbegnemo efekat takozvane testera inflacije, dodala je ona, da jedne godine imamo dva-tri, a već sledeće 10 ili 12 procenata.

    Mi smo uspeli da inflaciju svedemo na donju granicu ciljane stope i time dokazujemo da ona nije božja kazna ili usud, već ekonomska kategorija s kojom se valja izboriti, objasnila je Tabaković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE