Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Penzioneri, biće bolje do kraja godine – živećete kao danas

    Obećavajući da će plate i penzije biti povećane i da će penzioneri osetiti malo poboljšanje pre kraja godine, premijer Aleksandar Vučić "zaboravio" je jedan bitan detalj koji taj boljitak skoro pa anulira.

    "Penzioneri pre kraja godine osetiti malo poboljšanje", rekao je premijer krajem jula, dok je u sredu to još jednom potvrdio rekavši da će penzije biti povećane do kraja godine.

    Zadovoljstvo srpskog premijera zbog najava da će MMF poboljšati prognoze za Srbiju i da stanje u finansijama otvara mogućnost povećanja plata i penzija, bacilo je u "zaborav" činjenicu da je struja od ovog meseca skuplja za 12 odsto, čime će, prema analizama, prosečan račun od 2.500 dinara biti veći za oko 300 dinara.

    Upravo toliko, tačnije 300, 400 i 500 dinara, je iznos koji je premijer u sredu pomenuo kada je govorio o visini povećanja, kako je rekao, onima sa malim penzijama. Dakle, "penzije će do kraja godine "skočiti" za 300-500 dinara, dok će u tom periodu strujomer uveliko otkucavati po novoj tarifi.

    Iznos povećanja penzija koji je pomenut skoro da se poklapa sa prosečnim povećanjem računa za električnu energiju, tako da gotovo ispada da je između obećanja o boljitku i samog boljitka, izostavljeno jedno "malo" pogoršanje, koje će trajati narednih par meseci od skuplje struje do prve povećane penzije.

    U tom smislu, penzioneri će svakako osetiti poboljšanje, s tim što će to praktično značiti da će živeti kao danas, kada je još uvek "na snazi" julski, neuvećani račun za struju.

    Naravno, mnogi penzioneri ne žive sami, često žive sa još jednim penzionerom ili bar još jednom platom u domaćinstvu, pa će skuplju struju, možda i dvostruko, "nadjačati" dve povećane penzije…

    Međutim, možda nije na odmet pomenuti da će, ako se primanja povećaju pred sam kraj godine, tada uveliko biti hladnije, kada su i računi za struju po pravilu veći, a da ne govorimo o mogućim ostalim poskupljenjima koja se, po tradiciji, nametnu poskupljenjem energije.

    U svakom slučaju, ostaje nam još najviše pet meseci da vidimo da li je premijer bio u pravu i da li će neki osetiti boljitak. Do tada ćemo samo "malo više" izdajati za struju.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE