Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nastojimo da pomognemo unapređenje zdravstvenog sistema u Srbiji

    Švajcarska kompanija Roche je jedan od najaktivnijih predstavnika švajcarskog biznisa u Srbiji. Ova vodeća inovativna farmaceutska kompanija je jedan od osnivača Švajcarsko-srpske trgovinske komore, član Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA i Saveta stranih investitora, kao i aktivan član poslovne zajednice u Srbiji. Pored toga, aktivan je učesnik ključnih privrednih i sektorskih skupova kao što su Ekonomski samit, Zdravstveni samit i tradicionalni skup privrednika i ekonomista koji se svake godine održava na Kopaoniku.

    „Roche je na međunarodnoj sceni, ne samo vodeća biotehnološka već i vodeća inovativna kompanija. U Srbiji smo prisutni skoro 80 godina i nastojimo da naše prisustvo bude aktivno na način koji će pre svega unaprediti kvalitet lečenja naših pacijenata, ali i društvenu i privrednu zajednicu. Iz tog razloga su svi naši napori koji imaju pacijente u primarnom fokusu, usmereni tako da kvalitet njihovog lečenja i njihovog života budu u kontinuiranom napretku i održivi na duži rok. To nije moguće bez aktivnog učešća ne samo u domenu zdravstva već u aktivnostima celokupne poslovne zajednice“, kaže za BIZLife Ana Govedarica, generalni direktor kompanije Roche u Srbiji.

    Ističete da su pacijenti u fokusu vaših aktivnosti. Koji su ključni faktori od kojih zavisi kvalitet lečenja?

    Kvalitet lečenja zavisi od niza faktora među kojima su dostupnost terapije i raspoloživi resursi među najvažnijima. Kao kompanija koja raspolaže portfoliom koji omogućava značajno produženje života pacijenata koji boluju od najtežih bolesti i unapređenje kvaliteta njihovog života, predano radimo na što efikasnijoj registraciji savremenih terapija kojima raspolažemo. Istovremeno, svesni smo da je pitanje ograničenosti resursa problem sa kojim se suočavaju sve zemlje jugoistočne Evrope, pa i Srbija, zbog posledica ekonomske krize.

    Međutim, nastojimo da gradimo istinske partnerske odnose sa zdravstvenim sistemom Srbije i kroz naše aktivno sagledavanje opštih makroekonomskih kretanja i aktivno učešće u ključnim sektorskim i ekonomskim skupovima, pomognemo da se raspoloživa sredstva što bolje iskoriste, a time i terapije budu dostupnije. Verujemo da je potreban otvoreni dijalog i mobilizacija znanja kako bi se došlo do pronalaženja optimalnih rešenja za veću primenu savremenijih terapija. Postoje analitičke metode kojima je moguće utvrditi isplativost primene inovativnih terapija i obezbediti održivost njihovog finansiranja i na njihovoj izraženijoj primeni treba raditi.

    GLOBALNI DOPRINOS ZDRAVSTVU

    Roche je značajno doprineo globalnom zdravstvu u poslednjih 100 godina. Na listi esencijalnih lekova nalazi se 28 preparata koje je patentirala kompanija Roche, a među njima su od ove godine i prva registrovana monoklonska antitela u lečenju karcinoma dojke i hematoloških malignih bolesti. Među ostalim lekovima koji su na SZO listi, a koji su nastali u Roche laboratorijama su antibiotici, antimalarici, antivirusni i hemioterapijski agensi. 

    Koji su po vašem mišljenju ključni prioriteti za unapređenje efikasnosti zdravstvenog sistema u Srbiji?

    Neophodno je da zdravstveni sistem postane racionalnije i efikasnije organizovan. O mogućim modelima njegovog daljeg razvoja i postizanja potrebnog nivoa održivosti, razgovarali smo na čitavom nizu sastanaka i skupova u proteklih godinu dana. Na svim ovim sastancima su bili predstavnici struke iz zemlje i inostranstva, svi ključni činioci zdravstvenog sistema uključujući i Ministarstvo zdravlja što je za sve nas koji nastojimo da pomognemo unapređenju zdravstvene zaštite, veoma važno. U tom smislu, posebno je važno da se kao jedan od mogućih koraka boljeg upravljanja sredstvima, razmotri mogućnost pronalaženja prostora za uštedu i van farmaceutskog sektora, o čemu smo pored ostalog razgovarali. Uvođenje novog načina planiranja i finansiranja zdravstvenih usluga vodilo bi daleko značajnijim uštedama, koje pri tome ne bi rezultirale negativnim posledicama po pacijente. Ovakve uštede bi potom bile usmerene na terapije sa proverenom efikasnošću koje donose višestruku korist za pacijenta i istovremeno popravljaju osnovne pokazatelje kvaliteta zdravstvenog sistema.

    Više puta ste istakli da verujete da je švajcarski poslovni model primenljiv u Srbiji? Šta pod tim podrazumevate?

    Srbija je očigledno na putu korenitih ekonomskih reformi. U tom smislu, svaki uspešan model u kome se mogu pronaći dobra rešenja, predstavlja model koji je primenljiv. Vidljivo je nastojanje da se reforme sprovedu kroz usklađivanje sa najboljom evropskom praksom, i u tom smislu, na švajcarskom modelu ima šta da se nauči. Bilateralni odnosi između Švajcarske i Srbije se intenziviraju u ekonomskom pogledu. Osim što je Švajcarska među prvih deset najvećih investitora u Srbiji, vredno se radi na daljem unapređivanju privredne saradnje između dve zemlje. Očekuje nas poslovni forum u oktobru mesecu u Beogradu, kao skup na kome će se sresti predstavnici švajcarskog i srpskog biznisa, nakon veoma uspešnog poslovnog foruma koji je održan u Cirihu u junu mesecu ove godine i na kojem je Premijer Vlade Republike Srbije predstavio aktuelne reformske mere, ali i sve pogodnosti za investiranje u Srbiju. Verujemo da su ovi direktni susreti, pored uspešnog poslovanja švajcarskih kompanija u Srbiji, pravi način da se razmene informacije i otvore nove mogućnosti. Samo intenziviranjem privrednih odnosa moguće je stvoriti uslove za opšte unapređenje privrede, učenje na primeru uspešnih i rast biznisa.

    DRUŠTVENA KORPORATIVNA ODGOVORNOST

    Počevši od 2003. godine zaposleni u kompaniji Roche kontinuirano prikupljaju novac za decu jedne od najsiromašnijih zemalja sveta, učestvujući u manifestaciji  Children’s walk.

    Sa 62% stanovništva koje živi ispod granice siromaštva i 790.000 dece koji su zbog HIV/AIDS ostali bez roditelja, cilj kompanije Roche je da u Malawiju podstakne dugoročnu održivu promenu, pružajući hranu, obrazovanje, praktičnu obuku i promociju zdravlja.

    Do sada je 150.000 zaposlenih u 120 gradova sveta prikupilo preko 12,5 miliona švajcarskih franaka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE