Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko je bio Zoran Radmilović?

    Na današnji dan pre tačno 30 godina umro je legendarni glumac Zoran Radmilović čija se urna danas nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Dela u kojima je učestvovao postala su kultna, a uloge koje je tumačio malo ko ima hrabrosti da preuzme.

    O tome da je Zoran bio unikat govore svi koji su ga poznavali ili makar jednom gledali uživo. A oni kažu da je bio dobar prijatelj, otac i ljubimac naroda koji je dolazio na predstave u kojima je on glumio i više od deset puta. Njegovo ime smatra se za sinonim zabave, a nikada se nije korisilo pored reči dosada.

    Izvedbe koje je priređivao nikada nisu bile jedna nalik drugog jer se poznati glumac vodio trenutkom i često izgovarao fraze i doskočice koje nisu postojale u scenariju. Neretko su se na scenu pele i njegove kolege koje su dolazile da ga bodre, a na pozornicu su ulazili kao likovi koje su tumačili. U tome su ljudi videli njegovu posebnost i moć da svaki put iznova oduševi i nasmeje publiku koja je željno iščekiva njegove nastupe.

    Kralj humora je imao običaj da u sred predstave siđe sa scene u publiku i napravi interaktivnu pozornicu stvarajući potpuno novu predstavu, žanr i atmosferu. Stoga, kada je on bio na daskama koje život znače, niste znali šta da očekujete i kakav će spektakl prirediti glumačka legenda.

    Tome u prilog govori i podatak da je Zoran često puštao svoju publiku da čeka, a zatim govorio da neće da glumi u pozorištu već da ga svi zajedno sačekaju u obližnjoj kafani od koje je na licu mesta stvarao pozornicu. Njegova profesionalnost i posvećenost svom životnom pozivu otvara jedan novi pravac srpskog teatra, oslobađajući dramu tradicionalnih okova konvencionalnosti.

    U kafani je provodio dosta vremena družeći se sa kolegama ali on nimalo nije bio nalik likovima koje je tumačio. Zoran Radmilović je bio veoma obrazovan i elokventan o čemu govori i njegova ćerka navodeći da je njen otac iza sebe ostavio pozamašnu biblioteku.

    O genijalnosti Radovana III i Bili Pitona, likova koje je tumačio, a sa kojima su ga često poistovećivali, govore svi intervjui koje ste imali prilike da vidite ili da pročitate, a na pitanje šta bi uradio kada bi se ponovo rodio duhovito odgovara: „Ne želim to. Zapravo, želim, ali posle smrti. Želim još jedan ceo život“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE