Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako preuzeti inicijativu na poslu?

  TEKST: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

  Monotonija na bilo kom životnom polju nije posebno dobra stvar. Ljudima često dosadi jedan konstantan obrazac ponašanja, življenja i svi mi smo s vremena na vreme željni promena. Ali, promene ne dolaze same od sebe. Moramo ih pokrenuti sami, uz velikodušnu pomoć naše kreativnosti i pokretačke snage. Iako su naše neostvarene želje uvek prisutne, često nam nedostaje inicijativa za njihovo ispunjavanje.

  Ista situacija nas neretko zadesi i na poslu – stvari ne funkcionišu kako treba, zaposleni su nezadovoljni, ali niko nije spreman da pokrene proces promene. Da li biste vi bili spremni da sami uzmete stvar u svoje ruke i dokažete da ste osoba koja je sposobna da preokrene situaciju u svoju korist, kao i korist svojih kolega i kompanije? Ako jeste, na koji način ćete to pokazati? Kada imate to u sebi, neće vam biti teško da, uz neke smernice, date ostalima do znanja da ste uvek spremni da idete korak dalje.

  Nema stajanja – Kada stvari radite na isti način iznova i iznova, dobijaćete, u najmanju ruku, identične rezultate. Kreativnost vam u tom slučaju pomaže da dobijete nove i sveže ideje za drugačiji i efektivniji pristup rešavanju problema. Dobre ideje se nikad neće odbaciti, jer one mogu znatno da poprave stanje stvari i poboljšaju kompletan način poslovanja.

  Uradite više nego što se od vas traži – Lepo je znati da možete da završite sve obaveze koje su vam dodeljene, ali u tome niste jedinstveni. Na svakodnevne zadatke dodajte još jedan, kojim se možete istaći i pokazati u čemu ste najbolji.

  Vi ste timski igrač – Da biste bili timski igrač, morate deliti stavove i mišljenja sa vašom kompanijom i kolegama. Ne možete se posvetiti nečemu dovoljno, ako ne smatrate da to nije deo vas. Svaki uspeh i dostignuće organizacije ili kompanije je i vaše, a sa kompanijom će napredovati i vaša karijera. Sa takvim načinom razmišljanja bićete spremni da date sve od sebe i potrudite se i oko najsitnijih detalja.

  Budite uvek spremni – Radite na sebi i na svojim veštinama, konstantno ih unapređujte. To vam pomaže kako u privatnom, tako i u profesionalnom životu. Budite stalno pripremljeni da u svakom trenutku iskoristite šansu koja vam se pruža. Mislite unapred, napravite plan za prevazilaženje mogućih prepreka na putu do cilja. Ne dozvolite da sitnice ometaju.

  Razmotrite svaku priliku – Nemojte na prvu loptu odbacivati šanse, već dobro porazmislite o tome šta možete izvući iz svake situacije. Analizirajte svaku opciju, možda možete naći način kako da postignete nešto što odavno niste imali prilike da uradite.

  Hranite svoje samopouzdanje – Samopouzdanje je karakteristika uspešnih ljudi, ali na njemu se mora stalno raditi. Vaše ponašanje, gestovi koji odišu samopouzdanjem sigurno će vam pomoći u bilo kojim okolnostima. Fokusirajte se na svoje vrline, unapređujte ih kako biste ostvarili ono što želite.

  Budite uporni – Delite svoje ideje sa drugima, objasnite im kako upornost može svima pomoći, ubedite ih koliko je bitno uraditi nešto. I ne odustajte. Nađite način da u različitim situacijama, pomoću drugačijeg pristupa, promovišete svoje ideje.

  Postavljajte pitanja –  Ispitujte svoje kolege, budite radoznali, dajte svima do znanja da vas mnogo zanima način na koji nešto funkcioniše. Posmatrajte kako se stvari odvijaju i obavljaju. To će vam doneti mnoge ideje da unapredite rad svoje organizacije.

  Jedini način da nešto promenite i dovedete na viši nivo je da počnete da radite na tome. Nema drugog načina. Uostalom, kada razmislite o tome šta bi to značilo za vas i koliki stepen poboljšanja biste osetili, preuzimanje inicijative deluje kao jedan mali stepenik koji morate da pređete i ostvarite svoje ideje. A bez dobrih ideja, svako od nas, na bilo kom životnom putu da se nalazi, bi tapkao u mestu. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE