Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deset saveta o hrani i piću…ako trenirate

    Ukoliko posle posla praktikujete da idete na trčanje, u teretanu ili da se bavite sportom koristite ovih deset saveta o hrani i piću kako biste postigli željene efekte i očuvali telo.

    1. Ovsena kaša

    Kada je u pitanju osnova za mišiće pri treningu, ovsena kaša je prava stvar jer pruža mnogo glukoze. Složeni ugljeni hidrati iz integralnih žirtarica utiči na lagano otpuštanje šećera iz krvi koji vam daje energiju tokom treninga. Sporo se vari, a bogata je beta-glukanom, odnosno vlaknima koja usporavaju probavu i održava nivo šećera u krvi. Koristite cela zrna pre nego instant kaše.

    2. Kafa

    Dve šoljice kafe sat vremena pre treninga će vam pomoći da povećate izdržljivost i da odradite duži trening. Takođe, mnoge studije su pokazale da ona može ublažiti bol u mišićima. Nemojte se plašiti da će kafa učiniti da dehidrirate jer su istraživanja pokazala da je to samo mit.

    3. Ostrige

    Ovi mekušci su prepuni gvožđa, poboljšavaju hemoglobin koji isporučuje kiseonik kroz vaše telo. Ukoliko ste u nedostatku spomenutog biće vam veoma teško u teretani jer bez kiseonika mišići luče mlečne kiseline koje usporavaju telo.

    4. Bademi

    Oni su izvori antioksidanata i vitamina E koji štite od štetnih slobodnih radikala. Oni vam takođe mogu pomoći da imate veću izdržljivost tokom treniranja, a sadrže mnoge hranljive materije koje će unaprediti vaše zdravlje.

    5. Suvo grožđe

    Nema potrebe za energetskim barovima jer vam je dovoljna šaka grožđa koja će vam pružiti mnogo više. Podići će vam nivo energije, ugljenih hidrata i kalijuma koji održava ravnotežu tečnosti i sprečava dehidrataciju kao i grčeve u mišićima.

    6. Voda

    Pijte je stalno ili na svakih sat vremena. Ukoliko vam trening traje duže ili se mnogo znojite voda je savršena hidratacija i okrepljivač. Najbolji način da proverite da li ste uzeli dovoljno tečnosti je da se izmerite pre i posle treninga. Zatim nadoknadite svakih pola kile koje ste izgubili sa dve i po šolje vode.

    7. Sir rikota sa niskim sadržajem masti i medom

    Nakon teretane vaši mišići su gladni proteina i treba ih odnoviti. Surutka je najbolji izbor. Bogata je B-laktoglobulinom odnosno proteinom koji je veoma dobar za stimulaciju mišića. Dodavanjem meda mišići će ga još pre primiti.

    8. Losos

    Bogat je gvožđem koje će vam preneti. Napraviće sintezu vašeg mišićnog tkiva nakon teškog treninga. On je najveći izvor prirodnog vitamina D koji podiže snagu mišića.

    9. Sok od paradajza

    Kada se na treningu znojite ne ostajete samo bez vode već i bez elektrolita kao što su kalijum i natrijum. Savetuje se da ne kupujete pića kojima ćete ih nadomestiti već da popijete čašu soka od paradajza. Okrepiće vas.

    10. Đumbir

    Ukoliko imate bolove posle treninga nemojte posezati za aspirinom već za đumbirom. Ovaj moćan koren ima antiinflamatorna dejstva. Takođe smanjuje napetost u telu i otoke. Pravite sveže ceđene sokove sa đumbirom, šargarepom i jabukom. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE