Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Ocena Guardiana o Srbiji je prenaglašena`

    Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić izjavio je da je prenaglašena ocena britanskog Guardiana koji navodi da Srbija spada u devet zemalja kojima preti kriza spoljnog duga.

    "Prenaglašena je ocena da Srbiji preti kriza spoljnog duga, jer u poslednjih pet, šest godina nije bilo značajnih promena", istakao je Arsić u izjavi Tanjugu.

    Prema njegovim rečima, u tom periodu je promenjena struktura spoljnog duga, koji predstavlja ukupan dug javnog i privatnog sektora prema stranim poveriocima, jer se privatni sektor razduživao, dok se javni sektor zaduživao.

    "Bar kada je reč o Srbiji ne postoji razlog da se kaze da postoji opasnost od krize spoljnog duga. Spoljni dug ne raste, već je i manji od iznosa koji su naveli, jer su se značajno razdužile i banke i privreda", rekao je Arsić i dodao da i rast javnog duga, odnosno ukupnog iznosa dugova države, usporava zbog smanjivanja deficita.

    Sa smanjivanjem fiskalnog deficita u ovoj i u narednim godinama, navodi on, otkloniće se osnovni uzrok rasta i javnog i spoljnog duga Srbije.

    "Tako je kriza spoljnog duga kod nas moguća jedino ako se dogode veći međunarodni, odnosno regionalni poremećaji", navodi Arsić.

    Foto: Medija centar Beograd

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE