Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko je novi ministar finansija Grčke?

    Grčka vlada imenovala je glavnog pregovarača s poveriocima Euclida Tsakalotosa za novog ministra finansija. 

    Dosadašnji ministar finansija Yanis Varoufakis podneo je juče ostavku rekavši da su mu ostali ministri iz evrozone i kreditori ubrzo posle referenduma rekli da ne žele da on prisustvuje sastancima.

    Varoufakis je naveo u saopštenju da je premijer Grčke Alexis Tsipras procenio da njegova ostavka "mogla da pomogne postizanju dogovora" i da zbog toga on odlazi iz Ministarstva finansija.

    Sam Varoufakis je nagovestio da bi Tsakalotos mogao da preuzme funkciju ministra finansija.

    Ko je Tsakalotos?

    Grk, rođen 1960. godine u Roterdamu, Tsakalotos je pohađao "Školu St. Paul" u Londonu, a zatim je studirao političke nauke, filozofiju i ekonomiju na Oksfordskom univerzitetu. Master studije je završio na Univerzitetu u Saseksu, a doktorirao je 1989. godine na Univerzitetu Oksford, prenosi Tanjug.

    Tsakalotos, koji važi za jednog od najumerenijih članova levičarske partije Siriza, svoj radni vek počeo je u inostranstvu, gde je od 1989. do 1990. radio kao istraživač na Univerzitetu Kent, a potom je na istom univerzitetu bio predavač do juna 1993.

    Od oktobra 1994. prelazi na Atinski Univerzitet za ekonomiju i biznis, gde se bavio profesurom do septembra 2010.

    Od 2010. je profesor ekonomije na Nacionalnom i Kapodistrian Univerzitetu u Atini.

    Oženjen je Britankom Heather D. Gibson, koja je takođe ekonomista.

    Na izborima 2012. godine izabran je za poslanika levičarske partije Siriza u grčkom parlamentu. Reizabran je za poslanika u junu 2012. i u januaru 2015.

    U državnoj administraciji radio je kao glavni portparol grčke vlade za privredu, glavni pregovarač Grčke sa kreditorima, zamenik ministra spoljnih poslova za međunarodne ekonomske odnose.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE