Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Povoljnija cena kubika gasa

    Potrošači prirodnog gasa će od 1. jula kubni metar ovog energenta plaćati manje nego sada jer startuje sniženje cene i to je drugo pojeftinjenje ovog energenta za poslednja dva meseca.

    Naime, za individualne potrošanje domaćinstva kubik gasa poslednji put pojeftinio je u junu – za 5,1 odsto, dok je od 1. jula cena niža za 10,5 odsto. Prvo pojeftinjenje kubika cenu je snizilo za 2,7 dinara, a ovo novo za oko 5,3 dinara, te će kubni metar prirodnog gasa od jula koštati oko osam dinara manje nego što su potrošači plaćali za potrošnju u maju.

    Iako će cena kubika sada biti značajno niža, pravi efekat sniženja potrošači neće u osetiti odmah pošto je potrošnja daleko manja nego tokom grejne sezone. Ipak, izvesno je da će se u novčanicima osetiti razlika, jer će za potrošnju od oko 10 kubih metara gasa sada biti potrebno oko 500 dinara, dok je do pre nekoliko meseci ista količina gasa koštala i 100 dinara više.

    Oba sniženja cene kubnog metra prirodnog gasa izazvana su promenom cene derivata nafte, na osnovu kojih se određuje uvozna cena prirodnog gasa, koja se za naš region usklađuje kvartalno sa kretanjem cena derivata nafte u proteklih devet meseci, kao i promenom kursa dolara. Da je kurs dolara i te kako značajan prilikom utvrđivanja cene kubika gasa na našem tržištu govori i to što je i pored niže nabavne cena prirodnog gasa u prvom kvartalu ove godine za 8,6 odsto, u martu kubik poskupeo jer je kurs dolara bio 16,8 odsto viši u odnosu na njegovu vrednost prilikom promene cena gasa koja je prethodila martovskoj.

    Kako će se kretati cena gasa i koliko će koštati kubik na početku ovogodišnje grejne sezone, koja startuje polovinom oktobra, sada se ne može reći, ali bi se moglo očekivati da će zagrevanje domaćinstava ovim energentom biti povoljnije nego prošle grejne sezone. Naime, do kraja godine očekuje se niža nabavna cena gasa što bi trebalo da garantuje da će se u ovogodišnju grejnu sezonu krenuti s cenom nižom od ove koja važi od 1. jula. Takođe, može se očekivati da će korišćenje prirodnog gasa biti povoljnije nego početkom ove godine, kada je 1.000 kubika koštalo 340 dolara (bez transportnih troškova kroz Mađarsku i Srbiju), jer se za četvrti kartal prognozira cena gasa od oko 210 dolara za 1.000 kubnih metara. Budući da je u poslednjem tromesečju prošle godine 1.000 kubnih metara gasa koštalo 380 dolara, bez transportnih troškova, slobodno bi se moglo reći da će, bez obzira na kretanje kursa dolara, grejanje na gas ove zime biti jeftinije nego na početku protekle grejne sezone. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE