Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EBRD prodaje celokupni udeo u Privrednoj banci Zagreb

    Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor o prodaji svog udela u Privrednoj banci Zagreb, jedne od vodećih u Hrvatskoj i članici grupe Intesa Sanpaolo (ISP).

    Očekuje se da će EBRD prodati 3.981.990 deonica, to jest kompletni svoj udeo u Privrednoj banci Zagreb.

    Transakcija će biti obavljena 16. juna 2015. godine.

    Intese Sanpaolo poseduje 76,6 odsto Privredne banke Zagreb, a EBRD je 2002. godine kupila 20,8 odsto te banke, u drugom krugu njene privatizacije. 

    EBRD je tada zajedno sa Intezom Sanpaolo pomagala u punoj privatizaciji Privredne banke Zagreb, uključujući njeno restruktuiranje i unapređenje korporativnog upravljanja, navodi se u saopštenju.

    Pre 10 godina, EBRD je uložila dodatnih 53 miliona evra u Privrednu banku Zagreb, čime je vrednost svojih investicija u tu finansijsku instituciju povećala na 167 miliona evra. Tada je i njen udeo porastao na oko 20,9 odsto.

    Jedan od direktora EBRD, Nick Tesseyman, objasnio je u saopštenju da je odluka banke o prodaji svog udela u Privrednoj banci Zagreb posledica "njenog uspešnog razvoja kao dela grupe Intesa Sanpaolo".

    "Zadovoljni smo rezultatima koje je banka postigla. Ostajemo njen privržen partner i ostajemo spremni da je finansiramo i pružimo joj druge usluge", saopštio je Tesseyman. EBRD navodi da je od početka svog prisustva u Hrvatskoj, 1991. godine, uložila više od 3,1 milijarde evra u više od 170 tamošnjih projekata iz svih privrednih sektora.

    Naročito je prisutna u infrastrukturi, korporativnim i finansijskim institucijama, kao i energetskom sektoru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE