Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Strani menadžeri `pogurali` Železaru

    Za dva meseca od dolaska stranog menadžmenta u Železaru Smederevo, proizvodnja je udvostručena, svih 5.100 radnika je na radnim mestima, a čeličana je počela da plaća račune.

    Od dolaska upravljačkog tima HPK inženjering, Slovaka Petera Kamaraša i Amerikanca Johna Goodisha, u Železari vidljiv rezultat. Proizvodnja je udvostručena, radi svih 5.100 radnika, a čeličana je počela da plaća račune za struju, gas i vodu. Kako RTS saznaje, od ugovorenih 25 menadžera, u Železaru je stiglo i za isti novac će raditi 34 direktora.

    Sa dolaskom upravljačkog dvojca ponovo je, kažu, zavladala i radna disciplina, a poslovni planovi su dugoročniji. Politika menadžmenta je da se još ne oglašavaju u javnosti, ali radnici poručuju da su zadovoljni jer je posla sve više, a dogovaraju se i veće zarade.

    "Proizvodnja je na nivou planirane, preko 90 hiljada tona za maj mesec i to je maksimalni kapacitet u ovom trenutku visoke peći broj dva. Očekujemo da se do kraja leta pokrene visoka peć broj jedan", kaže Saša Čolić iz ASNS Železare, ističući da je sve bolje nego što je bilo i sve ide po planu.

    "Tako smo krenuli od prvog dana da nam je svima isti cilj. A cilj nam je da fabrika bude još uspešnija. Da pokažemo svima onima koji nisu verovali da fabrika može da dođe do profitabilnosti", kaže predsednik Samostalnog sindikata Železare Siniša Prelić.

    "Svi željno očekuju da ispune taj plan koji je pred nas postavljen od milion i po tona i sledeće godine do dva miliona. I verujemo da će oni to da ispune", kaže predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare Mileta Gujaničić.

    Sindikati su ušli u finale pregovora o novom kolektivnom ugovoru, kaže Gujaničić i navodi da je cilj da se, pored bezbednosti i zaštite zdravlja, ugovore i pristojne zarade zaposlenih.

    Najvažnije je što Železara ponovo izmiruje tekuće obaveze. Samo EPS ove godine uplatiće oko 35 miliona, a Srbijagasu 65 miliona dolara. I nabavka sirovina je jeftinija, na koksu mesečno štede dva i po miliona dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE