Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Usvojeno: Odlaže se rok za privatizaciju strateških firmi

  Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o privatizaciji, kojima je predloženo produženje roka za privatizaciju preduzeća od strateškog značaja i preduzeća na Kosovu.

  U obrazloženju zakona je navedeno da je cilj izmena da se uspešno reši sudbina preduzeća u kojima postoje uslovi za privatizaciju, da se olakša postupak privatizacije i da se utvrdi realno stanje njihove imovine, obaveza i kapitala, odnosno da se utvrdi njihova stvarna tržišna vrednost.

  Po Zakonu o privatizaciji, 31. decembar 2015. godine je krajnji rok za privatizaciju svih 526 preduzeća u portfelju Agencije za privatizaciju.

  Predlog Ministarstva privrede je da se do godinu dana produži rok za privatizaciju 17 preduzeća, a na Kosovu i Metohiji je 18 neprivatizovanih firmi.

  Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o standardizaciji, kojima je predviđjeno da Institut za standardizaciju može da obavlja i druge poslove, radi uspostavljanja održivog i stabilnog izvora finansiranja.

  Zakon predviđa da Institut može da se bavi i poslovima sertifikacije, kao i pružanjem stručne pomoći za primenu, odnosno ispunjavanje zahteva srpskih standarda.

  Izmenama je predviđeno i da se nacionalni standardi drugih država mogu koristiti kao osnova za donošenje srpskih standarda samo u slučaju kada u određenoj oblasti ne postoje međunarodni standardi, kao i da se u tom slučaju mogu donositi i izvorni srpski standardi i srodni dokumenti.

  Ukinuta je obaveza Instituta da rešenja o donošenju i povlačenju srpskih standarda i srodnih dokumenta objavljuje u Službenom glasniku.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE