Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Operaterski lobi `brani` roming u EU

    Evropska unija još neko vreme neće ukinuti roming za mobilnu telefoniju u inostranstvu, jer se neke članice unije protive ukidanju tih usluga. Ipak, krajem 2016, mogli bi da se ukinu dodatni troškovi telefoniranja i interneta.

    Ako postoji neka reč koju vlasnici pametnih telefona širom sveta mrze, onda je to roming. Onaj ko telefonira ili koristi internet u inostranstvu, mora da računa na osetno veće mesečne račune nego inače.

    Evropska komisija i Evropski parlament nameravali su da te naknade ukinu. Plan je bio da se to učini do jula iduće godine. Ali od toga neće biti ništa. Naime, neke članice EU protive se ukidanju rominga.

    Poslanica bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) u Evropskom parlamentu Angelika Nibler kaže da upada u oči to da je pre svega reč o zemljama u kojima posluju velike telekomunikacione firme.

    "To su Španci sa Telefonikom, Italijani, Nemačka, Velika Britanija sa Vodafonom… Mislim da će upravo iz tih zemalja stizati otpora", kaže Nibler.

    Ponuđači usluga telefoniranja, među njima i nemački Telekom kao i firme u vlasništvu tog nemačkog giganta, očigledno ne žele da se tek tako odreknu prihoda od rominga.

    Za njih bi to značilo – gubitak. Pogotovo u vremenima u kojima sve više ljudi i to svuda u Evropi, želi da mobilno surfuje i preko granica. Međutim, poslanica nemačke Socijaldemokratske stranke u parlamentu EU Konstance Krel, smatra da to ne znači da roming neće biti ukinut.

    "Kompromisom je predviđeno kompletno ukidanje rominga, ali to će se dogoditi pola godine kasnije." Pomeranje termina znači da Evropski parlament cilja na ukidanje naknada krajem, a ne u leto 2016. godine.

    Bio bi to lep božićni poklon za sve Evropljane koji mobilno telefoniraju i surfuju internetom dok putuju po Starom kontinentu. To bi bilo važno i za verodostojnost Parlamenta i Komisije.

    Od ove nedelje ponovno će početi da se pregovara o romingu. Kompromisno rešenje moglo bi da bude to da već od početka 2016. određeni paketi minuta telefoniranja i SMS-poruka poslatih iz rominga pojeftine.

    Moguće je i da će u inostranstvu važiti domaće tarife, objašnjava SPD-ova poslanica Krel. To bi onda moglo da znači da "bar sto minuta, sto SMS-poruka" neće biti skuplje nego u domaćoj mreži, kaže Krel.

    Evropska komisija je od 2007. u nekoliko koraka snižavala naknade za roming. Prosečna cena minuta mobilnog telefoniranja proteklih godina osetno je pojeftinila.

    Trenutno se na području EU za minut razgovora plaća oko 23 centa. Što se tiče korišćenja interneta u inostranstvu, Komisija je uvela gornju granicu od 24 centa po megabajtu, dok je ranije to bilo i do dva puta više.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE