Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iran hoće srpske žitarice

    Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, tokom zvanične posete Iranu, razgovarao o potencijalnoj saradnji u oblasti poljoprivrede i farmacije.

    Ljajić je razgovarao sa prvim zamenikom predsednika Irana Eshakom Džahangirijem i s predsednikom Parlamenta Alijem Laridžanijem.

    Sastao se i s ministrom poljoprivrede Mahmudom Hodžatijem, ministrom trgovine, industrije i rudarstva Mohamadrezom Nematzadeom, ministrom ekonomije i finansija Alijem Tajebnijom i direktorom Nacionalne organizacije za turizam i kulturnu baštinu, Masudom Soltanifarom.

    S obzirom na to da je Iran pod sankcijama međunarodne zajednice, Ljajić je sa zvaničnicima te države razgovarao o konkretnim oblicima saradnje u poljoprivredi i farmaciji koje nisu obuhvaćene embargom, saopštio je Ljajićev kabinet.

    Iranski zvaničnici su izrazili posebnu zainteresovanost za uvoz semenskog kukuruza, pšenice, suncokreta, soje i šećerne repe, i za sve vidove saradnje sa poljoprivrednim institutima Srbije.

    Pošto iranski zvaničnici očekuju da će uskoro biti zaključen sporazum o nuklearnom programu Irana i zemalja Grupe pet plus jedan i ukinute sankcije, razgovaralo se i o zasedanju Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Irana, krajem ove godine, o unapređenju odnosa u energetici, automobilskoj industriji i infrastrukturi.

    Dogovoreno je i da pre zasedanja Mešovitog komiteta Srbiju poseti delegacija privrednika Irana radi povezivanja sa srpskim privrednicima. Ljajić se u Iranu dogovorio i o sporazumu o saradnji u turizmu, i izrazio nadu da će na beogradskom Sajmu turizma iduće godine biti i turističke organizacije iz te zemlje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE