Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Siva ekonomija skoro trećina srpskog BDP`

    Siva ekonomija u Srbiji je na izuzetno visokom novou i iznosi 30 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

    On je, na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije na kojem je Fiskalni savet podneo izveštaj o radu u 2014, rekao da postoji veliki prostor za smanjene sive ekonomije.

    Precizirao je da je posle velikog pada u 2013. godini, pad naplate poreza nastavljena u prošloj godini i da je taj pozitivni trend nastavljen i u prvom kvartalu ove godine, ali da se još nije vratio na nivo iz 2012.

    "Ukoliko bi uspeli da naplatu poreza vratimo na nivo iz 2012, dobili bi prihod između 20 i 30 miljardi dinara godišnje", rekao je on, ističući da je reforma Poreske uprave uslov za poboljšanje naplate poreza.

    Altiparmakov je kao jedan od problema koji otežava rad Poreske uprave naveo i lošu strukturu uprave, odnosno veliki broj poreskih filijala, koje se, kako je rekao, nalaze u skoro svakom mestu.

    "Ovakva struktura sa 170 filijale ne može da da dobre rezultate u borbi protiv sive ekonomije i utaje poreza, naročito u manjim mestima gde svako svakog zna i ne želi da se zamera", rekao je Altiparmakov.

    Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović je napomenuo da ta institucija trenutno radi reviziju u Poreskoj upravi i Upravi carina u kojoj kontroliše naplatu prihoda.

    Govoreći o analizama i preporukama, predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je podsetio na stav saveta da trajno ozdravljenje javnih finansija ne može da se postigne bez snažne kontrole najvećih rashoda države – penzija i plata u javnom sektoru.

    Savet smatra, istakao je Petrović, da fiskalna konsolidacija mora da počiva na tri stuba: dovođenju u red javnih i državnih preduzeća, smanjenju neodrživih izdvajanja za plate u javnom sektoru i penzije, i strukturnim reformama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE