Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    CG: Barijera strancima ugrožava sezonu

    Privredna komora Crne Gore, Crnogorsko turističko udruženje i Unija poslodavaca traže odlaganje primene Zakona o strancima, jer ugrožava turističku sezonu.

    Na sednici Odbora Privredna komora Crne Gore (PKCG), predstavnici ovih institucija najavili su da očekuju od nadležnih da nađu rešenje, kako bi se sezona završila na pravi način.

    "Tražimo s punim pravom da se ova biznis barijera zaustavi i posle sezone razmotri, kako se ne bi ugrozila privreda i ekonomija", kazao je predsednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Dragan Ivančević.

    Zakon o strancima, koji je stupio na snagu 1. aprila, predviđa da nijedan strani državljanin neće moći da dobije posao u Crnoj Gori, ukoliko na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ima domaće radne snage koja zadovoljava tražene uslove.

    >>>>Crnogorski `stop` za 10.000 sezonaca iz Srbije

    "Ako se ovako nastavi svi smo izgubili. Ovo je duboko štetan zakon", ocenio je predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

    Ističući da je "bilo puno nekompetentnih komentara, jer i da postoji 600.000 ljudi profilisanih za turizam i tada će trebati stranaca", on je dodao da su prošle godine izdate 23.000 radne dozvole, a od toga 4.000 u turizmu.

    Prema rečima vršioca dužnosti direktora Direktorata za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstva rada i socijalnog staranja Edine Dešić Perazić, zapošljavanje stranaca treba sagledavati, kako sa strane poslodavaca, tako i sa aspekta nezaposlenih osoba.

    "Ministarstvo i Zavodo za zapošljavanje će pratiti novi način zapošljavanja stranaca i dati punu podršku za primenu tih zakonskih rešenja. U slučaju promena ponude i tražnje, Ministarstvo će pravovremeno reagovati kroz sistem kvota", najavila je ona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE