
Deset razloga da odmah izađete i kupite avokado
Ova karakteristična biljka neobičnog ukusa bogata je hranljivim materijama i dobrim mastima. Njegova kremasta i ukusna struktura može se iskoristiti u sendvičima, salatama i omletu. Čak se može koristiti i kao pakovanje za kosu. Njegova primena je široka, a danas ćemo se baviti zdravstvenim koristima avokada.
1.Utiče na vašu pamet
Avokado je pun omega 3 masnim kiselinama i vitaminom E, koji su odlični za vaš mozak. Oni takođe poboljšavaju dotok krvi u onaj deo mozga koji je zadužen za planiranje, donošenje odluka i kritičko mišljenje.
2.Smanjuje holesterol
Jedna šolja seckanog avokada dnevno pružiće vam 32 posto preporučenih dnevnih masti. Ove masti su zasićene i smanjuju loš holesterol, što ima mnogo prednosti poput smanjenja rizika od moždanog udara i srčana oboljenja. Sa druge strane one utiču na dobar deo holesterola u vašem organizmu.
3.Pomaže u apsorbovanju drugih hranljivih materija
Mnogi važni vitamini ( poput vitamina A, K, D i E) se rastvaraju u masti što zahteva da telo apsorbuje mast. Avokado u bilo kojem obroku sa povrćem, izvući će maksimum vitamina.
4.Ublažava simptome artritisa
Sadrži određene akloholne masti koje pomažu telu da smanji upalu koja kasnije može dovesti do artritisa. Avokado takođe sadrži važne antioksidante kao što su vitamini C i E, koji pomažu u borbi protiv upala i ublažava simptome artritisa.
5.Neguje oči
Ova biljaka sadrži puno karotena koji ima celokupni značaj za zdravlje vaših očiju i štiti ih od zračenja, a smanjuje rizik od bolesti oka.
6.Bogat je vlaknima
Avokado je bogat vlaknima i 7 odsto njegove zapremine pripada njima. Jedan avokado vam pruža 27 posto vlakana za ceo dan, što je odlično jer vlakna imaju veliku ulogu u gubljenju težine i pospešuje metabolizam. Takođe, smanjuje nivo šećera u krvi.
7.Pomaže pri mršavljenju
Ova biljka je odličan izbor ukoliko ste odlučili da izgubite kilograme jer sadrži zasićene masne kiseline, što znači da će je organizam zadržati duže kao teže svarljivu hranu od masti. Bićete zadovoljni isiti nakon što ste ga pojeli, a glad će se neko vreme držati na odstojanju.
8.Sadrži više kalijuma od banane
Kalijum je važan mineral koji većina ljudi ne unosi dovoljno. Avokado stiže u pomoć i sadrži preko 14 odsto preporučene dnevne količine kalijuma, dok banana sadrži samo 10 posto. Unos kalijuma smanjuje krvni pritisak, rizik od moždanog udara, srčanih napada i otkazivanja rada bubrega.
9.Veoma je značajan u trudnoći
Ukoliko ste trudni opskrbite se zalihama avokada. Jedna šolja sadrži više od 25 odsto preporučene folatne kiseline neophodne za vas i vašu bebu.
10.Pun je hranljivih sastojaka
Avokado sadrži neverovatnih 20 vitamina i minerala, uključujući četvrtinu potrebne dnevne doze vitamina C, koji igra važnu ulogu u rastu i hranjenju tkiva. Pored toga pun je vitamina B-6, koji pomaže telu u borbi protiv infekcija i bolesti.