Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nema više dugih pauza za ručak u državnim službama

    Vlada Indije uvela je elektronski i biometrijski sistem praćenja službenika koji je u mogućnosti da snima svakodnevne ulaske i izlaske za oko 120.000 zaposlenih u preko stotinu odeljenja, pa čak i za zaposlene u ministarstvima.

    Ovi podaci dostupni su svima na posebnom sajtu, gde je putem grafikona jasno prikazan prosek vremena koje su službenici proveli na radnom mestu i omogućava svakome da dođe do pojedinačnih podataka o prisustvu.

    Ovo je nivo transparentnosti na koju indijska javnost nije navikla kada se radi o državnim službenicima, a koje su najčešće gledali kao indolentnu gomilu čija neefikasnost usporava ekonomski rast. Ali u jednom potezu vlada premijera Nrendra Modi proizvela je jeftin alat koji može da pomogne u smanjenju korupcije i obezbedi kontrolu birokratije.

    „Promocija elektronske vlade i digitalnog pristupa, siguran je način da se smanji korupcija“, rekao je Ram Sewak Sharma, IT zvaničnik koji je kreirao portal.

    Evo kako funkcioniše: Službenici su dužni da se čekiraju prilikom svakog ulaska i izlaska putem jedinstvene ID kartice i otiskom prsta ili skeniranjem zenice u jednom od 4.000 biometrijskih punktova u vladinim kancelarijama. Tipičnim danom 60.000 birokrata registruje svoje prisustvo.

    „To je zapravo veoma korisno – povećala se tačnost između centralne vlade“, Rekao je Kamal Kishore, koji radi u Vladi. „Sada znamo ko je sve fizički prisutan.“ Ostali zvničnici su manje oduševljeni. Jedan državni službenik koji je želeo da ostane anoniman je to nazvao „smetnjom“. „Sa pritiskom da se radi duže, i nismo produktivni, jer ne možemo da se dovoljno naspavamo“, rekla je.

    Portal prisustva je samo jedna od inovativnih promena koje je ostvario premijer Indije od preuzimanja dužnosti prošle godine.

    Ovaj sistem evidencije pomaže i osigurava da službenici rade određeni broj sati, ali nema mogućnost da ustanovi kvalitet obavljenog rada.

    I dok je Aleksandar Vučić svojevremenooduzeo moć’ šalterskim službenicima u Srbiji uvođenjem novog radnog vremena, čini se da je Srbija daleko od ovakve e-vlade i nivoa transparentnosti.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE