Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučićeva Srbija, godinu dana posle

    Premijer Aleksandar Vučić je kazao da je za godinu dana rada njegove vlade u Srbiji investirano 576 miliona evra, što je omogućilo otvaranje 7.437 radnih mesta.

    Vučić je u intervuju Nedeljniku kazao da su u pripremi 62 projekta i da bi, pod uslovom da svi projekti budu realizovani, u narednih nekoliko godina to obezbedilo ulaganje 993 miliona evra i otvaranje oko 32.850 radnih mesta.

    Stopa nezaposlenosti u Srbiji je krajem 2014. smanjena na 16,8 odsto, što je 5,6 odsto manje nego krajem 2012. godine, naveo je Vučić.

    On je kazao da je veliki uspeh Vlade što je budžetski deficit u prvom kvartalu ove godine iznosio 21,4 milijarde dinara, a u istom periodu prošle godine je bio 75,2 milijarde dinara, i što će železara Smederevo u maju postati porfitabilna.

    Kako je dodao, o Petrohemiji se razgovara sa Turcima, sa Azerbejdžancima o Azotari i očekuje se pregovori budu okončani u narednih nekoliko dana, dok su za FAP i Prvu petoletku zainteresovani nemački i italijanski investitori.

    "Mislim da ćemo baš na godišnjicu Vlade potpisati predugovor sa Klemens Tenizom, za prvih pet farmi u različitim delovima Banata. Kasnije ćemo da idemo sa kooperacijom sa seljacima u centralnoj Srbiji i radimo sa Kremoninijem i sa Sultanom, tako se zove Arapin, koji su zainteresovani za povećanje broja goveda na Pešteru", rekao je Vučić.

    Na pitanje kakva je sudbina Elektroprivrede Srbije, odnosno da li će to javno preduzeće biti privatizovano, premijer je kazao da Vlada ima drugačije planove.

    "Želim da najavim da mi imamo drugačije planove sa EPS, ne želimo da prodajemo i ne želimo da privatizujemo EPS. Želimo da proširimo svoj uticaj, pokušaćemo da učestvujemo u kupovini ili stvaranju zajedničkih preduzeća sa Republikom Srpskom i Crnom Gorom", istakao je Vučić.

    Odgovarajući na pitanje čime je nezadovoljan, Vučić je rekao da "mnogo čime nije zadovoljan". "Mislim da sam mogao da budem koncentrisaniji na određene probleme. Sebi pripisujem krivicu za više stvari. Jedna od tih je što nisam ranije pokrenuo pitanje oko puteva i autoputeva."

    Ali, mi Srbi imamo jedan čudan odnos, kad god nešto privatizujete, mi kao da nešto gubimo, kao da nam neko to odnosi iz naše zemlje, kao da neko može da nam uzme autoput i da ga odnese negde sa sobom, kazao je Vučić.

    Na pitanje koji je najuspešniji poslovni čovek u Srbiji premijer je odgovorio da o tome nije razmišljao. "Njih ima mnogo. Ima ih mnogo u zavisnosti od kriterijuma koje uzmete. Recimo, Nektar i Branko Radun", kazao je Vučić.

    On je naveo da nema nikakav problem što među privrednicima ima onih koji su njegovi politički protivnici. "Matijević nema dinara zaduženja, a verovatno mi je i on politički protivnik, čak je i bio hapšen. Kostić je veliki, iako mi je, takođe, politički protivnik, pretpostavljam. Mišković je i dalje veliki", rekao je Vučić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE