Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dogovor Tsiprasa i direktora Gazproma

    Grčki premijer Alexis Tsipras i direktor ruske gasne kompanije Gazprom Alexey Miller dogovorili su osnivanje radne grupe za Turski tok, objavila je grčka novinska agencija.

    Agencija navodi da su se Tsipras i Miller dogovorili da će idućih meseci raditi na izradi "smernica" koje će precizirati dužnosti obe strane vezano za projekat vredan milijarde dolara. Izvori iz grčke vlade kažu kako se Atina nada da će sporazum biti potpisan uskoro.

    Razgovor s Millerom usledio je nakon što se Tsipras u Moskvi nedavno susreo s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i izrazio zainteresovanost Atine za Turski tok. Tim gasovodom bi od 2017. ruski gas trebalo transportovati u Evropu preko Turske.

    Rusija je prošle nedelje negirala nemačke medije koji su preneli da bi već u utorak mogla s Grčkom potpisati sporazum o gasovodu čime bi se u blagajnu vlade u Atini slilo pet milijardi evra.

    Nemački časopis Der Spiegel objavio je, pozivajući se na visokog zvaničnika iz vladajuće grčke Sirize, da bi predujam iz Rusije mogao biti spas za Atienu koja je u trci s vremenom kako bi platila dospelu tranšu zajma i tako izbegla bankrot.

    Prema tom sporazumu, Grčka bi dobila predujam iz Rusije na temelju budućih profita vezanih uz gasovod. Grčki ministar energetike rekao je prošle nedelje da bi Atina platila Moskvi nakon 2019. godine, kada bi gasovod bio pušten u funkciju.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE