Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Veliki kontroverzni trenutak`

    Na početku "kontroverznog" sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i grčkog premijera Alexisa Tsiprasa, prvi čovek Rusije najavio mogućnost ukidanja embarga na uvoz hrane iz Grčke, a Grk sastanak ocenio kao veliki trenutak u odnosima dve zemlje.

    Tsipras u Rusiji boravi na poziv Vladimira Putina, a njihov sastanak izaziva dosta zabrinutosti u Evropskoj uniji, koja strahuje da bi Grčka približavanjem Rusiji mogla da naruši evropsko jedinstvo u pogledu sankcija Moskvi, piše britanski Indipendent.

    Putin je na početku sastanka rekao da Tsiprasova "poseta dolazi u pravo vreme, jer moramo da analiziramo načine kako možemo da se vratimo na prethodni nivo".

    Grčki premijer kaže da je cilj njegove posete pokušaj da se zajednički započnu novi odnosi na dobrobit naroda i stabilnosti i bezbednosti u širem regionu.

    Ruski predsednik naglašava da dva pravoslavna naroda vežu jaki duhovni odnosi i dodaje da obe strane treba da gledaju kako da obnove trgovinske veze, čiji je prekid posledica ukrajinske krize.

    Tsipras je na konferenciji za novinare rekao da su razgovori sa Vladimirom Putinom bili plodonosni i da predstavljaju veliki trenutak u odnosima dve zemlje, koje se suočavaju sa sličnim problemima.

    Dodao je da su razgovarali i o povećanju izvoza između dve zemlje i dovođenju ruskih investicija u Grčku. Putin je na konferenciji rekao da Tsipras od Moskve nije tražio nikakvu pomoć, javio je Reuters.

    Poseta grčkog premijera Moskvi izazvala je negodovanje u Evropskoj uniji, a njegov boravak u Rusiji britanski Independent je nazvao "kontroverznom posetom" Moskvi koja je najavila da bi Atini mogla da isporučuje jeftiniji gas.

    Austrijski ministar finansija Hans Jorg Schelling upozorio je Tsiprasa da je približavanje Kremlju "opasna igra". "Mi smo u sred finansijskih pregovora za finansiranje Atine i ne verujem da se u Moskvi odigrala dobra igra", smatra Schelling.

    Inače, jedan zvaničnik nemačke vlade rekao je da Berlin nema razloga da misli da je Atina omekšala svoj stav prema sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

    Neimenovani izvor iz Kremlja rekao je da je Moskva spremna da ponudi kreditne linije za Atinu u zamenu za udeo u nacionalnim sredstvima. Međutim, dodaje Independent, Rusija nema toliku finansijsku moć da pomogne Grčkoj.

    Sastanak dvojice zvaničnika naročito je značajan baš zato što se održava dan pre nego što Atina treba MMF da isplati deo duga. Ukoliko ne isplati taj deo, Atina bi mogla da ostane bez nove "novčane injekcije" kojom bi isplatila plate i penzije za april, piše britanski list.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE