Srbija se `odljubljuje` od Južnog toka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija se `odljubljuje` od Južnog toka

  Srbija će pokušati da bude deo svih projekata koji mogu da obezbede nove izvore i trase snabdevanja gasom, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

  On je u Beogradu na otvaranju konferencije "Energetske perspertive regiona" rekao da je projekat povezivanja Srbije i Bugarske dvosmernim gasovodom (interkonekcija) prioritet Vlade Srbije i da je u budžetu za 2015. već izdvojen novac za izgradnju prostornog plana.

  Antić je kazao da je s predstavnicima bugarskog Ministarstva energetike razgovarao o detaljima i kapacitetu tog gasovoda i da očekuje da će se brzo ući u fazu obezbeđivanja novca za početak gradnje.

  Interkonekcijom s Bugarskom, kako je objasnio, Srbija može da dobije pristup snabdevanju gasom iz Azerbejdžana, preko Transanadolijskog gasovoda (TANAP), čija je gradnja počela pre desetak dana.

  Antić je istakao da je odustajenje od gasovoda Južni tok otvorilo niz pitanja za snabdevanje Srbije gasom.

  "Ne smemo više biti zaljubljeni ni u jedan energetski projekat, niti oslonjeni na samo jedan izvor snabdevanja", rekao je Antić i dodao da će prednost imati projekti koji omogućavaju da Srbija postane tranzitna zemlja za snabdevanje energentima.

  Antić je rekao i da je počelo restrukturiranje Srbijagasa i da će od 1. jula ta kompanija poslovati po modelu koji je usklađen s pravilima EU, kao vertikalno organizovan holding sa dva zavisna preduzeća – za distribuciju i transport gasa.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE