Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fed: Moguće dizanje kamatne stope

    Američka centralna banka saopštila je da su potrebni podaci o daljim poboljšanjima na tržištu rada i većoj inflaciji, pre nego što podigne referentnu kamatnu stopu s rekordno niskog nivoa.

    Federalne rezerve su ostavile mogućnost da kasnije ove godine podignu kamatnu stopu izostavljajući ovog puta iz saopštenje da će biti "strpljive" pre podizanja kamatne stope.

    Odluku Federalnih rezervi o podizanju kamatne stope, koja je blizu nule od 2008, s nestrpljenjem se očekivala na Vall Streeetu pošto bi to podizanje moglo da zatalasa tržišta, jer može da smanji pozajmljivanja i izvrši pritisak na vrednosti akcija.

    Šefica Federalnih rezervi Janet Yellen rekla je da se povećanja plata koje se obično povezuje s rastom zaposlenosti, možda neće desiti uskoro.

    Posle sastanka visokih zvaničika centralne banke, Yellen je novinarima rekla da Federalne rezerve neće nužno čekati povećanje plata da bi podigile referentnu kamatnu stopu.

    Kamatna stopa je na rekordno niskom nivou od kraja 2008. kako bi se podstakla privreda posle razorne finansijske krize i recesije. U saopštenju Feda se navodi da je privreda, za koju su ranije navodile da solidno raste, sada "umerena".

    Istovremeno, akcije na njujorškoj berzi oživele su pošto je američka centralna banka nagovestila da neće odmah povećavati referentnu kamatnu stopu.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE