Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evo koliko je jeftinije kupovati u Mađarskoj, Rumuniji…

    Građani Srbije sve češće odlaze u kupovinu u Mađarsku, jer je kod suseda znatno isplativije kupovati, od većih stvari poput raznih tehničkih uređaja i odeće, do svakodnevnih namirnica, kao što je hrana.

    Umesto da skoknu do obližnje prodavnice tehnike i kupe televizor, fotoaparat, mobilni, belu tehniku, ili svakodnevne namirnice, građani Srbije sve češće po ove uređaje odlaze u Mađarsku. Ova praksa najviše se isplati onima koji žive u gradovima blizu mađarske granice, pišu 24 sata.

    "Živim u Subotici, do Mađarske stignem za tren oka, ne potrošim ni mnogo vremena, ni goriva, a jeftinije kupim sve što mi treba. Prvo smo išli tamo samo zbog većih stvari, poput tehnike i opreme za bebu, a sada idemo jednom mesečno u najobičniju kupovinu."

    Em je tamo jeftinije, em na granici dobijemo povraćaj PDV od 27 odsto ukoliko kupimo robu u vrednosti od najmanje 170 evra, kaže Subotičanin Nebojša Rajčić.

    Za kupljeni televizor od 500 evra, koji kod nas košta skoro 600, povraćaj poreza iznosi 135 evra. Po toj računici, ja sam uštedeo 235 evra na kupovini jedne skupe stvari u Mađarskoj. Da ne pričam kolika je razlika u cenama bebi opreme, objašnjava Rajčić.

    Iako je Mađarska El Dorado za šoping tehnike, roba široke potrošnje jeftinija je i u Temišvaru ili bugarskom Dragomanu, jer su namirnice, garderoba i kućna hemija jeftiniji nego u Srbiji čak i do 50 odsto.

    Garderobu kupujem u Temišvaru, u autlet centru Roberto Botticelli. Cene su znatno niže nego kod nas, kvalitet je vrhunski, a česte su i rasprodaje, ali one prave, ne kao naše. Živim u Beogradu, pa do Temišvara odem preko agencije koja za male pare organizuje jednodnevne izlete, kaže Jelisaveta Marić.

    U Rumuniji je PDV 24 odsto, a ako se potroši više od 160 evra, porez se na granici se vraća, što je dodatna ušteda za naše građane. Za one kojima je put do ovih zemalja ipak veliki napor i trošak, postoje "šverceri" kod kojih je moguće pronaći, ili naručiti sve što je potrebno.

    screenshot 24sata

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE