Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cena struje miruje do maja?

    Zbog zakonske procedure za poskupljenje električne energije, uvećani računi za 15 odsto stići će najranije za tri meseca. Iz MMF-a rečeno da je dogovoreno da struja u Srbiji poskupi 15 odsto od aprila.

    Kako je najavio premijer Aleksandar Vučić, Vlada Srbije će o poskupljenju električne energije raspravljati između 15. i 20. marta, a tek posle toga će EPS poslati zvanični zahtev za podizanje cene kilovata, pišu Novosti.

    Iako je prema Pismu o namerama, koje smo dogovorili sa Međunarodnim monetarnim fondom, poskupljenje struje zakazano za april, praktično je nemoguće da upravo u tom mesecu kilovati poskupe.

    Procedura je takva da je potrebno 30 dana da se obaveste potrošači pre nego što se podigne cena električne energije. U Agenciji za energetiku, koja daje saglasnost za promenu cena struje, ističu da još nema zahteva Elektroprivrede Srbije za poskupljenje.

    Kada EPS pripremi kalkulacije, analiziraće ih stručnjaci Agencije koji imaju pravo i na svoje primedbe, kažu u ovoj Ageniciji. Poskupljenje zatim odobrava naš Savet, a objavljuje se u Službenom listu. EPS mora da obavesti potrošače mesec dana pre povećanja cena i to kroz medije.

    MMF je naložio da će električna energija od proleća u Srbiji biti skuplja 15 odsto, a od ovog iznosa će šest do osam procenata odlaziti u republički budžet kroz najnoviji državni namet koji se još kalkuliše – akcize.

    I sa višom cenom zbog poskupljenja, struja će u Srbiji ostati socijalna kategorija, objašnjava predsednik Nadzornog odbora EPS Branko Kovačević.

    Ipak, veliko je i bitno pitanje za razvoj našeg najvećeg i verovatno najvrednijeg javnog preduzeća, koliko će Ministarstvo finansija uzeti za sebe, a koliko će dati EPS. Ukoliko se novac od poskupljenja struje uloži u podizanje EPS, ovo preduzeće stvarno ima šansu za razvoj.

    Praksa da država direktno "zahvati" namet od prodaje električne energije u Evropskoj uniji je već godinama na snazi. Tako je minimalni iznos akcize za domaćinstva jedan evro po megavat-času, dok poslovni kupci plaćaju najmanje 0,5 evra po megavat-času.

    Sve zemlje u okruženju koje su pristupale Uniji su morale pre priključenja da uvedu akcize za struju, napominje Biljana Bujić iz poreskog odeljenja KPMG, globalne mreže za pružanje revizorskih, poreskih i savetodavnih usluga.

    MMF:Dogovoreno je da struja u Srbiji poskupi 15 odsto od aprila

    Šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Deheng Kim izjavio je danas da je dogovor te međunarodne finansijske institucije i premijera Srbije Aleksandra Vučića da struja u Srbiji od aprila poskupi za 15 odsto.

    "U memorandumu Vlade Srbije i MMF-a povodom trogodišnjeg aranžmana jasno piše da će struja u ovoj godini poskupeti 15 odsto, a razmotrićemo da li će biti neophodna poskupljenja u narednoj godini", kazao je on na panelu o strategiji ekonomskog razvoja Srbije na Biznis forumu na Kopaoniku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE