Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blic: Srbija uvodi akcize za struju?

    Vlada Srbije obavezala se prema MMF da će uvesti akcize na struju, a kako bi, kako se kaže u obrazloženju ove odluke, "smanjila potrošnju", piše Blic.

    Vlada je, da podsetimo, i ranije imala ideje o uvođenju akcize na utrošenu električnu energiju, ali je, nakon pritiska javnosti, od toga odustala.

    Inače, akcizu na struju uglavnom imaju sve zemlje Zapadne Evrope, jer je ovaj vid opterećenja cene električne energije predviđen evropskim standardima.

    Međutim, zemlje u regionu, iako imaju predviđenu akcizu na struju, primenjuju stopu – nula, što praktično znači da ovog nameta na električnu energiju ni nema.

    Uvođenje akcize na struju, ali i ostali potezi Vlade koje će, u kontekstu sređivanja stanja u javnim finansijama, Srbija sprovesti do 2017. definisani su Memorandumom o ekonomskoj i fiskalnoj politici koga je usvojila Vlada Srbije, a koji je nakon odluke Borda direktora MMF da prihvati sporazum sa Srbijom, sastavni deo ovog aranžmana, teškog oko 1,2 milijarde evra.

    Tu su, kao što je "Blic" već pisao i zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija na postojećem, umanjenom nivou, najkraće do kraja 2017. godine, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru na svim nivoima – svake godine za po pet odsto i slično.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE