Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sledi godina spajanja naftnih giganata

    Vodeća globalna konsultantska kompanija A.T. Kearney predviđa značajan porast spajanja i akvizicija u industriji nafte i gasa za 2015. godinu, kao rezultat drastičnog pada cena nafte.

    Cena nafte pala je na blizu 50 američkih dolara, sa visokih 115 dolara, koliko je iznosila krajem juna za sirovu naftu tipa Brent.

    Intenzivan pritisak na cene izazov je za novčane tokove, pa naftne kompanije svih veličina moraju imati jasan odgovor na novonastalu situaciju, kako kratkoročan, tako i dugoročan. Očekuju se reakcije firmi u obliku spajanja i akvizicija kako bi preoblikovale konkurentno okruženje u svoju korist.

    Spajanja i akvizicije u industriji nafte i gasa pokazala su snažan oporavak u 2014. godini nakon sporog oporavka u 2013. godini, a s nedavnim padom cena nafte i odlukom zemalja OPEC da ne smanjuju proizvodnju, u 2015. godini očekuju se dalje aktivnosti duž celog vrednosnog lanca.

    Ovi strateški dogovori biće ključ za rast vrednosti i pomaganje kompanijama u "navigaciji" na turbulentnom tržištu.

    Richard Forrest, vodeći partner na globalnom nivou za energetsku praksu i ko-autor A.T. Kearney studije o spajanjima i akvizicijama u industriji nafte i gasa, kaže da su te aktivnosti ključne za rešavanje intenzivnih pritisaka na troškove i novčane tokove s kojima se suočavaju igrači u industriji nafte i gasa.

    Naša analiza i rasprava s vodećim izvršnim direktorima iz industrije otkrile su "verovatan početak novog talasa spajanja i akvizicija duž celog vrednosnog lanca u narednih 6 do 12 meseci".

    Forrest dodaje da svi igrači u industriji mogu imati koristi od strateškog pristupa tim aktivnostima, uključujući međunarodne, nacionalne i nezavisne naftne kompanije, poreduzeća uslužnog sektora, kao ifinansijske ulagače. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE