
Rusi oživeli napuštene srpske njive
Više od 20 ruskih porodica u poslednje dve godine kupilo je napuštena imanja u okolini Vrnjačke Banje kako bi proizvodili organsku hranu, meso i pekli rakiju.
Jelena Makijev je sa suprugom pre dve godine došla na odmor u Vrnjačku Banju i više se nisu vraćali u Moskvu. Posao u prosveti su zamenili motikom i spokojnim životom u Srbiji.
"Ovo je dunja, nju najviše volim i nju sami pravimo", kaže Miša Makijev. Jelena objašnjava da od sto kilograma dunje bude samo 10 litara rakije i dodaje da je najbolja.
Na napuštenim imanjima u okolini Vrnjačke Banje gde, kako kažu, 20 godina nije zaboden ašov, proizvodnjom organske hrane, mesa i srpske rakije bavi se već dvadesetak ruskih porodica. Nekima je cilj da od proizvodnje organske hrane žive, a drugi bi, opet, samo da se zdravo hrane.
"Nećemo više da jedemo plastično voće i povrće, koje se ne kvari po nekoliko meseci", kaže Svetlana Čudakova, koja je sa svojim suprugom u selu Gračac posadila 130 novih sadnica šljiva, dunja i kajsija.
Komšije Dmitrij i Jevgenija Košeljev uskoro će postaviti plastenike, a, kada srede kuću, onda će uzgajati i mangulice. Njihov sin Denis, koji je sedmi razred, ide u srpsku školu. On kaže da se ovde živi polako, dok je u Moskvi tempo života mnogo brži.
Napuštena domaćinstva u selima oko Banje postala su interesantna ruskim porodicama, jer za manje od 15.000 evra mogu da dobiju kuću sa imanjem. Zemlja je neiskorišćena, a plodna. Posvetili su se poljoprivredi i seoskom turizmu.