Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Varoufakis: Nije pametno prodavati `porodično blago` za `siću`

    Grčki ministar finansija Yanis Varoufakis rekao je da ne bi "bilo pametno" nastaviti rasprodaju "porodičnog blaga" zemlje, ali je isključio mogućnost poništavanja već završenih privatizacija.

    "U sred deflacione krize nije mnogo pametno prodavati porodično blago za 'siću'… Mudrije je razvijati državna dobra da bi se povećala njihova vrednost i, korišćenjem inteligentnih sredstava finansiranja, ojačala naša privreda", rekao je Varoufakis u intervjuu za francuski list Le Monde, objavljenom danas.

    On je međutim rekao da "ne bi bilo mudro poništiti već završene privatizacije".

    Nova grčka vlada na čelju s Alexisom Tsiprasom najavila je prošle nedelje da želi da "zaustavi" proces privatizacije luke u Pireju, najveće u zemlji, kao i većinu prodaje javnih dobara i preduzeća što od Grčke traže poverioci.

    Kineska grupa Cosco već je zakupila i modernizovala dva terminala u luci u Pireju, kod Atine, i očekivalo se da će ona kupiti 67 odsto državnog udela u p[reduzeću koje upravlja čitavom lukom. Proces privatizacije otpočela je prethodna koaliciona vlada Andonisa Samarasa.

    Varoufakis je u intervjuu za Le Monde rekao da je investicija kompanije Cosco "vrlo pozitivna za Grčku".

    Rekao je da smatra da "strane investicije, posebno kineske", predstavljaju "veliki izvor nade za poboljšanje naših struktura i jačanje naše konkurentnosti".

    Grčki ministar juče je u Parizu razgovarao s francuskim zvaničnicima usred napetosti u odnosima Atine s međunarodnim kreditorima posle izbora nove grčke vlade. Posle Pariza Varoufakis odlazi u London i Rim.

    Foto: Beta/AP Petros Giannakouris

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE