Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kvadrat pao, a porez veći i do 250 odsto

  Vrednost stanova i kuća u Srbiji pala je u poslednje tri godine za četvrtinu, dok je porez na nekretnine u istom periodu porastao je i do 250 odsto.

  Ako je za utehu, ove godine neće biti drastičnijeg rasta nameta na nekretnine. U većini lokalnih samouprava zadržali su, kako je rečeno Blicu, isti procenat oporezivanja, dok je vrednost nekretnina koja im je baza za obračun, blago uvećana, a sve kako bi se, navodno, približila tržišnoj.

  U Upravi javnih prihoda Beograda za Blic kažu da će ove godine porez na imovinu biti veći, između 3,45 i 7,68 odsto za građane kojima su uvedene nove zone, kojih sada ima čak osam.

  Tako će, recimo, onaj ko na Dedinju ima stan, star 20 godina, veličine 150 kvadrata plaćati porez od 124.000 dinara, dok je prošle godine plaćao 115.780 dinara. Za kuću od 150 kvadrata na Ibarskoj magistrali porez će, umesto dosadašnjih 17.640, biti 19.278 dinara, odnosno 9,29 odsto više.

  U Novom Sadu Petrovaradin i Sremska Kamenica iz zone II prebačeni su u III zonu, a pojedina prigradska naselja iz III ubačena su u IV zonu.

  Odlukom se menja III zona, pre svega sremska strana. Pojedina mesta prelaze iz II u III zonu, a neka naselja iz III prelaze u IV zonu. Ovo će, čak, dovesti do smanjenja iznosa poreza delu građana.

  Ipak, zbog određenih, minimalnih korekcija prosečne cene kvadrata na bazi kog se porez obračunava, posebno u II i III zoni, rešenja će biti nešto veća, ali za svega nekoliko stotina dinara, objašnjavaju u Gradskom veću Novog Sada.

  Novosađani tvrde da im je prošle godine porez drastično povećan. Kako za Blic kaže Ljubiša Srdić s Limana, njemu je namet u prošloj godini sa 11.000 povećan na čak 19.000 dinara. Sličan problem ima i Slobodan T, koji je u 2013. za svoj stan star preko 60 godina na Keju žrtava racije plaćao oko 4.000 dinara, a prošle godine 12.500 dinara.

  Kragujevčani, kako kaže gradonačelnik Radomir Nikolić, u prošloj godini nisu ni plaćali porez na imovinu, što je napravilo ozbiljniju rupu u gradskoj kasi.

  U 2015. stopa poreza biće ista kakva je utvrđena i za 2014, kada je Kragujevac udvostručio poresku obavezu. Stan u II zoni, u širem centru grada, imaće obavezu da plati porez od skoro 7.000 dinara umesto 3.000 dinara, na koliko su im glasila rešenja 2013. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE