Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brže dozvole i dalje samo na papiru

    Gradovi i opštine u Srbiji će najkasnije do marta ove godine morati da izdaju građevinske dozvole za manje od mesec dana, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

    Ona je na sastanku sa predstavnicima lokalnih samouprava u Beogradu, poručila da su neke opštine već počele da primenjuju Zakon o planiranju i izgradnji koji propisuje tu obavezu, ali da je cilj Ministarstva da se ujednači kvalitet rada svih opština.

    "Neke opštine već izdaju dozvole za pet, deset dana, u nekim drugim se dešava da kada dolaze investitori sve zavisi od jednog čoveka, ministra, predsednika opštine. Mi hoćemo da uspostavimo jasan sistem, da svi budete obučeni, da između opština i gradova postoji zdrava konkurencija", rekla je Mihajlovićeva.

    Ona je poručila da Ministarstvo i opštine mogu samo zajedničkim snagama da impementiraju zakon, kako bi 2015. godina bila godina investicija i sa mnogo više gradilišta.

    Mihajlovićeva je naglasila da će za predstavnike lokalnih samouprava, pored edukacija i radionica, biti formirana i posebna telefonska linija za pitanja.

    Kako je navela, ukoliko Zakon o planiranju i izgradnji ne bude implementiran, do kraja ove godine se ne može očekivati elektronska građevinska dozvola.

    Preedsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i gradonačelnik Niša Zoran Perišić naveo je da je nivo spremnosti opština za primenu zakona različit, i izrazio nadu da će ovaj sastanak u Ministarstvu pomoći u tome.

    On je kazao da je do sada u proseku trebalo 340 dana za građevinsku dozvolu. "Investitori neće da čekaju toliko, dozvole će biti brzo izdavane, procedure neće biti više tako komplikovane, a nekadašnja birokratska sporost biti prevaziđena", istakao je Perišić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE