Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Franak se `fiksira` na 100 dinara, na štetu banaka?

    Na pomolu rešenje problema građana zaduženih stambenim kreditima u švajcarskoj valuti, najverovatnije snižavanjem kursa franka na fiksnih 100 dinara, i to na štetu banaka, jer država nema para da pomogne, pišu Novosti.

    Hrvatski scenario je rešenje za problem kredita u švajcarskim francima. Najizgledniji izlaz za srpske dužnike je fiksiranje kursa franka na 100 dinara, i to na štetu banaka. Ovakva opcija je u sredu iz nekoliko izvora potvrđena Novostima.

    Država ne namerava da na bilo koji način subvencioniše ni banke, ni dužnike. Kako nam je potvrđeno, u budžetu nema para za rešavanje ovog slučaja, što je posredno potvrdio i ministar finansija Dušan Vujović.

    >>>>`Švajcarac` nije Vujovićev problem

    Rešenje će, očigledno, morati da se nađe na relaciji centralna banka – poslovne banke – klijenti. U petak je zakazan sastanak bankara na koji su pozvani predstavnici NBS, posle čega će se znati u kom smeru može da se očekuje rešenje.

    Međutim, kada se donose rešenja za ovakve probleme, poput otplate stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, mora se imati u vidu da su svaka zemlja i okolnosti u njoj različite i da se rešenja ne mogu prepisivati, ističu u NBS.

    To, kako se navodi, potvrđuju i do sada prikupljene informacije, koje ukazuju na to da se od zemlje do zemlje razlikuju postupanja tržišnih učesnika i regulatornih tela, što zavisi od veličine problema, hronologije aktivnosti u prošlosti, kao i uticaja na opšti ekonomski ambijent i finansijsku stabilnost zemlje.

    Predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva Dejan Gavrilović, reagujući na stav Ministarstva finansija da "neće mešati u rešenje problema sa stambenim kreditima u francima", ističe da ministar finansija može da smatra da taj problem nije briga države, ali da to nije tačno.

    Upravo država mora da vodi računa da li je proizvod koji je u upotrebi ispravan ili ne. A kredit u švajcarskim francima to nije bio, i u tom slučaju je država zakazala, objašnjava Gavrilović.

    Bankari, zasad, uglavnom ćute, osim pojedinih čelnika poput Slavka Carića iz Erste banke, koji su izašli sa konkretnim predlogom konverzije zajmova iz švajcaraca u evro. Međutim, sve oči su ipak uprte u državu, jer trošak rešavanja ovog problema mogu da podnesu samo dve strane, država ili poslovne banke.

    Prema rečima potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića, ukupno 22.000 građana imaju kredite indeksirane u švajcarkim francima, čiji nedavni rapidan skok je ugrozio mogućnost dalje otplate tih zajmova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE