Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Prihvatamo sve što traži Energetska zajednica`

    Srbija će prihvatiti sve sugestije Energetske zajednice oko restukturiranja Srbijagasa, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

    On je agenciji Beta rekao da je Sekretarijat Energetske zajednice tražio da dostavi dopunske informacije o planiranim merama i aktivnostima kojima će se osigurati pravno i funkcionalno razdvajanje operatora transportnog sistema do 30. juna 2015. godine.

    Antić je dodao i da je Energetska zajednica tražila da se dostave i planirane mere i rokovi za izbor modela organizovanja operatora transportnog sistema, u skladu sa Zakonom o energetici, odnosno Trećim energetskim paketom EU.

    Antić je istakao da u prvoj fazi restrukturiranja, organizacije Srbijagasa do 30. juna 2015. treba da se uskladi sa Drugim energetskim paketom i dodao da je to usaglašeno sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

    Drugi energetski paket podrazumeva pravno i funkcionalno razdvajanje delatnosti prenosa od proizvodnje i snabdevanja, a Treći energetski paketa podrazumeva i vlasničko razdvajanje.

    "Ministarstvo rudarstva i energetike će prihvatiti sve sugestije koje je Sekretarijat Energetske zajednice izneo u svom pismu od 16. januara", rekao je ministar.

    "Nakon završetka prve faze, u skladu sa polaznim osnovama, nastavljamo sa restrukturiranjem Srbijagasa u skladu sa Trećim energetskim paketom, gde i dalje očekujemo pomoć i aktivnu saradnju kako sa Sekretarijatom Energetske zajednice, tako i sa Evropskom komisijom", istakao je Antić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE