Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska zamrzava kurs franka

    Hrvatska Vlada uputiće Saboru izmene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima će u sledećih godinu dana fiksirati kurs franka na 6,39 kuna, na teret finansijskih institucija, izjavio je premijer Zoran Milanović.

    "Radi se o desetinama hiljada porodica koje sada mogu mirno da idu na spavanje, više neće morati da gledaju non-stop na kursnu listu. To je moja državnička odluka", rekao je premijer na vanrednoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predstavnicima Ministarstva finansija, Hrvatske narodne banke i banaka.

    On je dodao da se u idućih godinu dana može pristupiti razgovorima o konverziji kredita vezanih uz franak u kunske kredite, za šta je potrebna saglasnost HNB, jer to nije u isključivoj nadležnosti Vlade.

    Milanović je ocenio da je odluka Vlade presedan i poručio da dužnici neće završiti u bankrotu. Upitan o mogućim tužbama bankara, premijer je rekao da je jedino moguća ustavna tužba, ali da je država tu da zaštiti svoje građane.

    Predsednik Hrvatskog udruženja banaka Zoran Bohaček izjavio je ranije da su banke spremne u iduća tri meseca da snose teret rasta franka kako bi olakšale građanima. On je dodao da je reč o kratkoročnom rešenju, ali da kod donošenja dugoročnog rešenja glavnu ulogu treba da ima Ministarstvo finansija.

    Procenjuje se da je u Hrvatskoj još oko 60.000 kredita s klauzulom u švajcarskoj valuti, uglavnom stambenih. Očekuje se da će Vlada sa vanredne sednice u utorak uputiti zakonski predlog Saboru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE