Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    TS: Loš konkurs za direktora Železnice

    Transparentnost Srbija smatra da je konkurs za izbor generalnog direktora Železnica Srbije bio loše sproveden, zbog čega se desilo da Vlada Srbije u roku od dva dana predloži dva kandidata.

    U petak, 16. januara, Vlada Srbije je predložila Skupštini Železnica Srbije da za generalnog direktora tog javnog preduzeća izabere Zdravka Jokića, dok je dan kasnije za tu funkciju predložen Miroslav Stojčić.

    Prvi predloženi kandidat, prema oceni komisije, osim stranačkih zasluga i programa za rad Železnica, ima i višegodišnje privredničko iskustvo koje je rezultiralo velikim dugovanjima.

    Pošto su o tome pisali mediji, Vlada Srbije je predložila drugog kandidata, a prvobitni je proglašen nekompetentnim, navodi se u saopštenju.

    Na pitanje o tome kako je moguće da Vlada predloži nekompetentnog kandidata, Transparentnost ocenjuje da odgovor leži u uslovima konkursa, ukazujući da kao uslov nije propisano da je prethodno radno iskustvo kandidata donelo pozitivne rezultate.

    Zbog toga što Vlada, na osnovu Zakona, ima potpunu slobodu da diskreciono odabere bilo kojeg od tri najbolja kandidata koje predloži komisija, ocenjuje se da ona može i da izvrši "bezbolnu" zamenu jednog kandidata drugim.

    Transparentnost ukazuje da, ukoliko bi postojala obaveza da se odabere onaj kandidat za kojeg je stručnom ocenom ustanovljeno da je najbolji, sada bi Zdravko Jokić mogao da se žali, jer "pozitivno poslovanje privatnog preduzeća" nije bilo uslov konkursa.

    Transparentnost Srbija postavlja pitanje da li će Vlada nakon ovog iskustva promeniti pravila za izbor direktora u javnim i drugim državnim preduzećima ili će se čekati da, umesto konkursne komisije, njihovu kompetentnost ustanovljavaju mediji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE