Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko je čovek koji je napravio Frankagedon?

    Za jedan franak danas je potrebno platiti 120 dinara. Jučerašnji nagli skok uzdrmao je finansijsko tržište i uplašio, barem u regionu, sve one koji imaju kredite u ovoj valuti.

    Ovaj potez Švajcarske centralne banke doveo je do toga da finansijska tržišta bruje o ovome i ozbiljnim posledicama koje je ukidanje minimalnog kurs prouzrokovalo. Potez je već dobio i famozno ime – Frankagedon.

    „Minimalni kurs je bio uveden u periodu izražene precenjenosti švajcarskog franka i ekstremno visoke nestabilnosti finansijskih tržišta. Takva vanredna i privremena mera štitila je švajcarsku privredu od ozbiljnih problema. Iako je švajcarski franak i dalje visok, precenjenost se generalno smanjila. Privreda je uspešno iskorišćavala tu fazu prilagođavanja na novu situaciju. U zadnje vreme razlike u monetarnim politikama glavnih valuta strašno su se povećale, a to je trend koji će verovatno biti još izraženiji. Evro je dosta pao u odnosu na američki dolar, a to je prouzrokovalo da švajcarski franak oslabi u odnosu na američki dolar. U takvim uslovima Švajcarska nacionalna banka je zaključila da nije opravdano dalje zadržavanje i održavanje minimalnog kursa franka prema evru,“ glasi objašnjenje Thomasa Jordana, predsednika uprave Švajcarske centralne banke.

    Jordan je kako prenosi Guardian trenutno jedan od najomraženijih ljudi na deviznom tržištu.

    List piše da se školovao na univerzitetu u Bernu, kao i na Harvardu, a i danas drži predavanja na temu monetarne politike. U Švajcarsku centralnu banku došao je 1997.godine kao ekonomski savetnik, gde se polako peo u hijerarhiji ove institucije. Na mesto prvog čoveka stigao je 2012.godine, pomoću skandala svog prethodnika. Dotadašnji predsednik uprave Philipp Hildebrand, smenjen je nakon što je u javnost izašla informacija da je njegova supruga iskoristila pad kursa franka i tako sebi ostvarila novčanu korist. Hildebrand se branio tvrdeći da nije znao šta njegova žena radi.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE