Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pad rublje loš za srpske izvoznike

    Zbog pada vrednosti rublje zabrinuti i srpski izvoznici u Rusiju, na koje slabljenje vrednosti ruske valute i te kako utiče, dok s druge strane, uvoznici robe iz rusije "trljaju ruke".

    Rusku rublju možda nemamo u novčanicima, ali ona i te kako utiče na zaradu nekih od nas. Na primer – proizvod iz inostranstva koji košta jedan evro, pre godinu dana u ruskim prodavnicama je koštao 45, a sada čak 78 rubalja. Za srpskog izvoznika to je veliki problem.

    "To znači manji izvoz za 25 odsto, izgubi se jedno milion evra na kursnim razlikama. Mi smo pokušali da smanjimo troškove, smanjili smo broj ljudi, malo i prostorije koje koristimo tamo", kaže Dragoljub Vukadinović iz kompanije Metalac.

    Vukadinović ističe da je rusko tržište veoma veliko i da se na njemu isplati ostati čak i da se nešto izgubi, tako da će Metalac raditi da na tom tržištu ostane.

    A tom velikom tržištu, Srbija je u 2014. godini ponudila robu iste vrednosti kao i prethodne godine, koja je bila rekordna. Da bi se dobar rezultat održao uprkos teškoćama, Privredna komora savetuje izvoznike da nađu rešenje.

    Ipak, ima i onih koje slaba rublja čini srećnijim, oni koji robu iz Rusije uvoze u Srbiju prolaze bolje nego ranije. Suma novca koju naši uvoznici moraju da izdvoje da plate tu robu je znatno niža kada je cena rublje kao robe niža.

    "To je sasvim suprotno od slučaja izvoznika koji za istu količinu izvezene robe, u novim uslovima, dobijaju manju sumu novca", kaže profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.

    Profesor Hanić zaključuje da bi stabilizacija rublje mogla da se dogodi uskoro, čim poskupi nafta na svetskom tržištu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE